Mivel Horváth Attila alelnök urat többször megkerestem, hogy legyen receptküldő verseny, így természetes, hogy az elsők között illik nekem is nevezni. Ötletesnek találom a kiírást és a szabályok is megalapozottak!

Mi Kelebián élünk. Itt több család is foglalkozik spárgatermesztéssel, gyakran kapunk spárgahegyeket (ez a legfinomabb, legzsengébb!), de vásárolni is szoktunk.

Éppen ezért ebből készült ételcsokorral jelentkezem, egy vasárnapi menüvel. A legfontosabb a zöldségek királynőjénél, hogy friss legyen és tökéletesen legyen megtisztítva.

Horváth Zoltánné, Böbe

————————————————————————————————————————————————

A leves és pirossal jelzett tételek elkészítése kötelező az értékeléshez, a köret elhagyható, vagy választható  – (a szerk.)

Zöldséges spárgaleves:

2-3 szál sárgarépát, petrezselyem gyökeret apróra kockázok, egy kanál kacsazsíron megdinsztelem, hozzáadom a  25-30 dkg karikázott spárgát és felöntöm 1,5 liter húsleves alaplével (kockából is készíthető). Egy újhagymát, petrezselyem zöldjét  dobok bele, ízesítem sóval, borssal és 30-40 percig főzöm. Személyenként 2-3 g házi eperlevél tésztát teszek bele és 3-4 percig főzöm még.

Spárga vegyestál:

A tányéron volt spárgapuffancs: a cukros-sós vízben megfőzött és leszűrt darabolt spárgát a palacsintatésztától kicsit sűrűbb masszához keverem (teszek bele egy kis tejfölt is!) és kanállal forró olajba szaggatva megsütöm. Sajtot reszelek rá.

Rántott spárgahegyek: Sós-cukros vízben 5-8 percig főzöm  a spárgát. Sózóm majd szokásos módon panírozom és sütőm.

Kapros-majonézes spárgasaláta: sós-cukros vízben megfőzőm a  30-40-dlg darabolt spárgát. Tejfölös-majonézes-kapros -cukros-sós- borsos szószba keverem.

Párolt vegyes zöldség: ami van a „háznál” összepárolom olíva olajon, cukor, só, bors kerül bele.

Ja, egy szelet rántott sertés comb került még a tányérra.

Nekünk nagyon ízlett!  Próbáljátok ki! Jó étvágyat!

Horváth Zoltánné, Böbe