Húsz fős csoportommal felkerestük az Öreg Tó partján a frissen felújított Eszterházy kastélyt.

Kitűnő helyi vezetéssel megismerkedtünk az Eszterházy hercegek és grófok mindennapi életével, a kastély történetével, diplomáciai sikereivel, többek között Ferenc József és II. Vilmos német császár közös hadgyakorlatával.

A tópart mentén átsétáltunk a Mahagóni étterembe, ínyenc falatokkal kényeztetve megfáradt testünket. Az odarendelt városnéző kisvonat körbe vitt a tó körül, régi malmok, Vár, Kálvária domb a kilátóval, barokk plébánia templom mellett elhaladva, otthagyva a vasútállomáson a kevésbé vállalkozó társainkat.

Majd tovább haladva elértük a Fényes Tanösvényt. A 14 méter magas torony jelképezte, meddig szökött fel a karsztvíz hajdanán. A mintegy 40 tájékoztató táblával ellátott, lápot, mocsarat átívelő másfél kilométeres tanösvényről csodálatos látványban volt részünk a napsugárban csillogó láperdő, égerlábak és a gyilkos tóhoz hasonlítható csonka fatörzsek, a kvarchomok kristályszemcséken megtörő, feltörő források képében.

Innen már csak gyerekjáték volt visszagyalogolni a 2 km-re levő vasútállomásra, ahol ippeg hogy fel tudtunk kapaszkodni a zónázó vonatra, miután fel és lerohantunk a gólyahíd számos lépcsején.

Péchy Zsolt, Adóhivatali Központ Klub