Június 26.-án, a Múzeumok éjszakája keretében pár kedves ismerősökkel, barátokkal Törökbálinton voltam. A kedves meghívó Róth Miksa életének kevésbé ismert részének megismertetését kínálta.

Hát, igen!! Majd gyere velem Törökbálintra egy szép őszi napon, hogy te is lásd mindezt!!

A meghívóból: “Kevesen tudják, hogy az éppen 77 éve elhunyt Róth Miksa Törökbálinton, a Walla kriptában van eltemetve. Az idei múzeumok éjszakáján rá emlékeztünk egy kiállítással, amelynek fotóanyaga (Oravecz István fotói), olyan műveket mutat be, amelyek mindegyike Törökbálinton található, de jó néhányuk kevéssé elérhető helyen, így örömmel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.”

A megjelent vendégeket P. Boros Ilona festőművész köszöntötte, majd Szalczinger József a Törökbálinti Városvédő Egyesület elnöke tartott rövid kis ismertetőt a kisváros remek műemlékeiről, majd átadta a szót dr. Gellért Katalin művészettörténész asszonynak, aki a Magyar Szecessziós Társaság szenior tudományos munkatársa, Róth Miksa kutató.

A megnyitó után a Grossturwaller Musikanten fúvós együttes szórakoztatta a nagyérdeműt. Romantikus dallamoktól kezdve a polkáig, nagyon sokféle számmal.

Hát köszönet a szervezőknek, a közreműködőknek a szép kiállításért, a remek zenéért, és a temetői sétáért, Róth Miksa családjának kriptájának megnyitásáért!

És még mielőtt elfelejteném, köszönet a remek ellátásért!! A finom pogácsák, villányi borok, majd a házilag készített sült zsír, a kenyéren, hagymával, csemege uborkával, felejthetetlen!! És a vendéglátást megvalósító, bennünket kiszolgáló, a Városvédő egyesület tagságának!!

Aria