Eljött a nap 2021. július 8-a, melyet sokan vártunk az Észak-budapesti Adóügyi Klub tagjaiként és családtagjainkkal vagy barátainkkal összegyűltünk, hogy vonatunk Várpalotára szállítson minket.

Szép napos időt fogtunk ki rekkenő meleggel, sehol egy kóbor felső sem volt. Nem panaszkodhatunk, mi akartunk “jó időt”.

Megérkezésünk a vártnál ideálisabb volt, mert a 30 perces nyugdíjas tempóban tervezett sétánkat kihagyhattuk a helyi buszjárat segítségével. (Utólag visszatekintve nagy segítség volt ez a nagy meleg miatt.)

Így az adminisztrációra bővel maradt idő és senki nem maradt le semmilyen programról. A megnyert kis idő miatt programcsere volt, igy mindjárt a Középkori Kápolna Sekrestyében A Palota várának története című kisfilmet nézhettük meg. Ennek ismeretében már bővebb információkkal kezdhettük a vár megtekintését.

Thury György legendás bajvívó, várkapitánysága alatt élte Palota fénykorát. A kapitány szerepében korabeli öltözetben egy munkájában örömmel lubickoló, nagyon felkészült, humoros, anekdotákban bővelkedő várséta vezetőt ismerhettünk meg.

A hagyományos idegenvezetés és évszámokkal terhelt módszer helyett igazán vicces, könnyed hangulatú sétában vehettünk részt.

A vár rengeteg kiállítást, bemutatót, érdekességet tartalmaz, leírni lehetetlenség. Én sem vállalkozom rá, inkább csak megemlítem, jobban fotóval illusztrálom. Vár és helytörténeti kiállítás, középkori konyha, kortörténeti kiállítás, fűszernövénykert, kínzókamra, vadászati kiállítás, török szoba, viselettörténeti kiállítás, vasaló kiállítás, fegyverkiállítás (viseleti kiegészítők: fegyver, pajzs, sisak), boszorkány kiállítás, a várfokról perem panoráma.

Thury György kapitány tiszteletére 2019-től (a vár nyitvatartása idején) minden nap egy díszlövést adnak le. Természetesen mi is megkaptuk, nagy hangja volt, sokan megijedtek. Nekünk nagy élmény volt ez a néhány óra, igazi kikapcsolódást jelentett.

A várlátogatás után ebédünket fogyasztottuk el a vártól néhány perc sétára lévő Kastélydomb Kávézó és Étterem tálalásában igazán kellemes légkondicionált helységében néhányan egy ital vagy frissítő vagy kávé kiegészítésével.

Nyugodt szívvel merem ajánlani bármelyik klubnak vagy kirándulni vágyó társaságnak úgy a várat, mint az éttermet.

(Pásztor Istvánné)