Szombat délután kis csapatunkkal (Biróné Czeglédi Erzsébet, Tislér Mária „Tisi” és jómagam) medvehagyma szedésre indultunk. A borongós idő és az alig 10 fokos hőmérséklet sem szegte kedvünket. Utoljára lendültünk neki, hiszen lassan véget ér a szezon, sok helyen már bimbózik a természet csodálatos ajándéka, amely rendkívül kedvező élettani hatásokkal rendelkezik.

Városunk környékén több helyen fellelhető, most a Tókaji Parkerdőt vettük célba, ahol túrázás közben Tisi ( a fényképen balra) fedezte fel a lelőhelyet. Célba érve végre levettük a maszkjainkat és szívhattunk egy kis friss levegőt. A „zsákmány” megszedését követően jót beszélgetve még sétáltunk a tó körül.

Hazafelé útba ejtettük Tisi kiskertjét is, ahol megcsodáltuk a gyönyörűen nyíló tavaszi virágokat.

Az idei évben is sok finomságot készítettünk a rendkívül széleskörűen felhasználható medvehagymából, ezekből szeretnék néhányat bemutatni nektek. Sajnos nem mindenről készült fotó, a legtöbb képen a nagyon kreatív és szorgalmasan fényképező Tisi remekműveit láthatjátok.

Idén először sütött medvehagymával ízesített kenyeret, de évek óta készít különböző pestókat, ami az én spájzomban is megtalálható. Láthattok még selymes krémlevest, sajtos tekercset leveles tésztából, gyúrt tésztás háromszöget, cukkinis tócsnit (natúron és tejföllel) és pogácsát, természetesen mindegyiket medvehagymával bolondítva. Frissen is szívesen fogyasztjuk szendvicsekhez, pirítóshoz és kacsazsíros kenyér mellé. A szezon végén a fagyasztóba is kerül, így később is élvezhetjük a semmivel össze nem téveszthető aromáját. Remélem ti is szeretitek és adtunk néhány ötletet a felhasználásához.

Vajna Ferencné, Somogy megyei Adóügyi Klub (Kaposvár)