A mai napi (2021.09.20) kirándulásunk gyönyörű napfényes időben remekül sikerült! A feljutás a várba a jelenlegi építkezések miatt kicsit nehezen történt, de az idegenvezetés és a látnivalók megérték és újabb nagyszerű élményekkel gazdagodtunk!

Az alábbi ismertetővel (forrása az internetről) és az általam készített fotókból válogatva ajánlom a Szent István terem és a kapcsolódó kiállítások megtekintését.

Grivant József, Kelet-budapesti Adóügyi Klub

A Budavári Palota egyik legjelentősebb belső tere a Szent István királyról elnevezett terem. A századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye ez, melynek lenyűgöző kivitelezése az 1900-as párizsi világkiállításon nemzetközi sikert aratott.

Miután a terem berendezéseit a világkiállítás után 1902 februárjára beépítették a Budavári Palotába, fontos vendégek fogadására, a király munkaebédeinek megtartására használták, de ünnepségek, bálok alkalmával volt gyülekezőterem vagy éppen kártyaszoba is. Megfordult itt többek között Eduárd ­walesi herceg, Fusimi japán herceg és felesége, Csuneko hercegné, illetve az elnöki ciklusa után európai körúton részt vevő Theodore Roosevelt is.

A terem belseje román stílusban készült, ám bizonyos pontokon az alkotók teret engedtek a magyaros jellegnek is. Hauszmann a magyar iparosmesterek legjobbjait gyűjtötte maga köré, hogy együtt alkossák meg a századforduló magyar iparművészetének remekművét. Dolgozott a termen mások mellett Strobl Alajos, Jungfer Gyula, Thék Endre és Zsolnay Vilmos is