“A rendhagyó receptküldő versenyre elküldöm a “Kedvenc receptem” a halászlé készítésről, ahogy én készítem.
Harminc éve készítem a családom és ismerőseim számára, ez idáig mindig sikerrel. Remélem a versenyen is sikeres lesz, mármint aki elkészíti….
Bármely évszakban elkészíthető! Üdvözlettel: Jáni Lajos”

———————————————————————————————————————————

A kisebb halakból, több féléből és a kifilézett ponty gerincéből alaplevet készítek. A 3-4 kg halhoz 5 db közepes hagymát felaprítok, sertészsíron megdinsztelem, majd a kondért levéve a tűzről keverek hozzá egy púpozott kanál piros paprikát, keverés után felöntöm kevés vízzel. A bográcsba elhelyezem a kisebb halakat a halak gerincét, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. A bográcsot ismét felhelyezem az állványra a lobogó tűz fölé és 2 órán keresztül forralom. Ha túlságosan elforrta a levét teszek hozzá forró vizet.

Amikor a halakról lemállik a halhús, jöhet a passzírozás. Tésztaszűrővel kiszedem a halakat, átválogatom, szálkátlanítom és mehet melegen a kézi vagy a gépi passzírozóba. (Nekem gépi van.)

Halgombóc készítése. Lehetőség szerint ezt előző este vagy a halászlé főzés előtt készítem el. A filézett szálkamentes (ponty vagy kárász) halat kockákra vágom és húsdarálón (kis lyukon) ledarálom. Hozzá keverem a fűszereket (kb. 1,5-2 kg húshoz) borsot, kevés őrölt köményt, erős paprikát, erős piros aranyat, kevés szerecsendiót, (ebből óvatosan mert az ízvilágát el is ronthatja) sót, zsemlemorzsát (egy nagy marékkal) teszek hozzá, ráütök egy vagy kettő egész tojást. (Fontos, hogy az anyagot ne közvetlen a hűtőből vegyük elő, engedjük fel a szabad levegőn, mert különben a tojással „összeugrik”) Kézzel az alapanyagot összedolgozom, ízlés szerint esetleg még ízesítem, majd egy műanyag tálban a hűtőszekrénybe teszem pihenni. Gombócokat (dió nagyságban) csak az alaplé passzírozása után készítem el egy tálcára és pihentetni a hűtőbe helyezem.

A lepasszírozott anyagot kondérban ismét felteszem a tűzre, lassú forrásnál teszek bele még fűszereket, a forró felső zsírrétegre kettő kanál piros paprikát, fekete őrölt borsot, kevés gombaport, 4-5 nyeles csípős paprikát és ízlés szerint sót. Félóra forralást követően teszem bele a gombócokat. Lassú forralás alatt (15-20 perc) a halgombócok a tetejére „úsznak” és máris elkészült a halászlé. A belsőséget tésztaszűrőben helyezem a forró hallébe és öt perc után kiveszem, külön tálalom, mert nem mindenki szereti. Időtartam nálam négy-öt óra. Csak ügyesen, kóstolgassuk, mert nem illik elsózni, de sótlanul és fűszertelenül sem élvezhető, akkor jó, ha kissé csípős íze van!

A halászlevet a fűszerpaprika teszi pikánssá, ezért inkább egy könnyedebb vörösbor vagy siller mellett voksolok. A szőlőfajták közül például a kadarka, a portugieser vagy egy légiesebb kékfrankos lehet jó párosítás. Ha pedig belsőségeket is tartalmaz majd a hallé, elkezdhetünk közelíteni a közepes testű vörösborok felé.

Jó étvágyat!  (Jáni Lajos)