Sült zöldség-variációk

A könnyű ebédekhez, vacsorákhoz ízlés szerinti zöldség és feltét.

Hozzávalók:

  • felaprózott zöldségfélék (sárgarépa, fehérrépa, zeller, cukkíni, padlizsán, gomba stb.)

  • apróra vágott vöröshagyma (esetleg fokhagyma is)

  • bacon, vagy füstölt szalonna szeletek

  • csirke/pulykamell, vagy comb, de el is hagyható!

  • ízlés szerinti fűszerek (só, bors, kömény, ill. vegeta, fűszerkeverékek)

Fontos, hogy a zöldségek között legyen keményebb, de lédúsabb is. A feltétnek választott húsféle pedig ne legyen túl vastag, ill. sokáig puhuló (pl. marhahús).

Elkészítés:

Teflon tepsiben elrendezzük a zöldségeket (sorokban, vagy összekeverve) és megszórjuk az apróra vágott vöröshagymával, valamint a választott fűszerekkel. (Hagyományos tepsiben is készíthető, de akkor ki kell zsírozni a tepsit mielőtt a zöldségeket betennénk.) Ráhelyezzük a szalonna szeleteket, ill. a húsfélét. Ha csak zöldséget sütünk, feltétlenül kell pár cseppnyi zsiradék a tetejére (spriccelt olaj, vagy morzsolt vaj). Alufóliával szorosan betakarjuk a tepsit és a 180 fokra beállított hideg sütőben kezdjük sütni. Félidőben (zöldségeknél 15-20 perc múlva, húsos feltétnél 30-35 perc múlva) levesszük a fóliát és úgy folytatjuk a sütést, amíg a nedvesség szinte teljesen elpárolog és a húsos feltét kicsit megpirul.

Ötletadóként néhány elkészített variációmat is bemutatom : 

Balról haladva a nyers zöldségalap, mellette a már kisült „végeredmény” – a fotók felnagyíthatók!

 

Tálaláskor gazdagítható a tányérra tett adag – ízlés szerint – kevés tejföllel, kefírrel, vagy ketchup-pel, vagy reszelt sajttal, esetleg aprított petrezselyemmel. A maradék mikrosütőben is jól melegíthető.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Kisné Nagy Zsuzsa

NAVNYOSZ Adóhivatali Központ Klub