Mi egri NAV NYOSZ nyugdíjasok minden hónap második szerdáját menetrend szerint kis közösségünknek szenteljük. Hasonlóképp történt ez a mai napon is azzal az eltéréssel, hogy a júniusi döntésünknek megfelelően ez alkalommal Poroszlót választottuk a foglalkozás helyszínéül.  Sokan távol maradtak a mai kirándulástól betegségre, más fontos elfoglaltságra hivatkozva vagy épp a várható hőség hatásától való félelem miatt.

Csupán hatan – családtaggal, baráttal – egy kis kalandra vágyva vállaltuk a kihívást és indultuk el az egri autóbusz-állomásról Poroszlóra a Tisza-tavi Ökocentrumba. Kalandunkhoz társult egy igen kényelmetlen, levegőtlen, lestrapált autóbusszal megtett 1 órás út is. Már csupán egy kis gyaloglás választott el attól, hogy mindezt a kellemetlenséget feledtesse velünk a Tisza-tó látványa, simogató lágy szellője.

A nap legnagyobb élményét a hajótúra adta. Napvitorlás kishajóval túravezető értékes információival jártuk be a közel 130 négyzetkilométernyi vízfelület legszebb részeit. Így magunk is felfedezhettük a tó gazdag élővilágát. Csodás növényeket láttunk, mint pl.: sulyom, tavi káka, nyílfű és nem utolsó sorban tündérrózsa és sok, békésen pihenő madarat: kócsagféléket, kormoránt, hattyút. Ugye sokan nem gondolnánk, hogy a „vakvarjúcska” valójában a bakcsó, egy nagyon szép madár? A madarakat, növényeket látva gyermekkorunk néhány mondókája, dalocskája jutott eszünkbe.

Hasonlóan különleges élményt nyújtott az Ökocentrum egyedülálló akváriumrendszere is, ahol a víz alatti alagútból figyelhettük meg a különféle őshonos halfajtát. Kiállítás formájában láttuk a hazai erdők éjszakai állatait, hüllőket, kétéltűeket. Érdekes, hogy e sokunk által legkevésbé kedvelt állatoknak is megvan a maga szépsége.

Az élmény harmadik dimenziója a 3D moziban várt ránk. Itt a technika segítségével susogó nádasok között békésen sikló halakkal találtuk magunkat szemben.

A személyfelvonónak köszönhetően az épület 7. emeletére is feljutottunk, és gyönyörködhettünk a körpanorámás kilátótoronyból elénk táruló pazar kilátásban.

A hazaindulásig a sülthal-ebéd után még egy igazán finom fagylalt is belefért az időnkbe. A hőség ellenére is csodaszép nap volt a mai, kár lett volna kihagyni!

NAVNYOSZ Egri Adóügyi Nyugdíjas Klub

Papp Mária, kultúrfelelős