A Pécsi Vámklub november 10-én valósította meg régóta tervezett kirándulását a magyarországi Hollywoodba, az etyeki filmstúdióba. Erre a kiruccanásra is – ápolva a hagyományokat – hivatalosak voltak a megyei adóági klub tagjai. A reggel ugyan ködösen és hűvösen indult, ezt azonban feledtette velünk a szervezőnk welcome drinkje.

Utazásunkat nemcsak a köd nehezítette, a buszunkkal is akadt egy kis műszaki gond, de mindez elhárult, s első állomásunkon, Zsámbékon már szép őszi napsütés fogadott bennünket. A középkori gótikus templom maradványai még romos állapotukban is lenyűgözik a látogatót, ám mi már a megkezdett felújítási munkálatok első eredményeit is láthattuk.

A rövid történelmi időutazás után várt bennünket az etyeki Korda Filmstúdió. Itt kaptunk egy kis ízelítőt a filmkészítés rejtelmeiből. Megtekinthettük hajdani forgatási helyszínek megmaradt díszleteit, illetve a filmkészítésbe is bekapcsolódhattunk egy kis jelenettel.

Az ebédünket egy etyeki pincében költöttük el. Finom volt a babgulyás és a pogácsa, de egy kicsit elrontotta a hangulatunkat, hogy az azt követő borkóstolás nem a tervezett módon sikerült.

A délutánt is kulturális programok töltötték ki. Az etyeki körpincék megtekintése után a német nemzetiségi tájház következett. Helyi vezetőnktől élvezetes előadást hallhattunk a népviseletről, használati tárgyakról, szokásokról.

Kirándulásunk utolsó helyszíne az Etyeki Műhelyalapítvány kiállítása volt, itt Csákvári Nagy Lajos és Csókos Györgyi, illetve a család többi tagjának alkotásaiból készített képzőművészeti tárlatot néztük meg. A szakszerű vezetéssel megtekintett kiállításon szívesen időztünk volna tovább is, de előttünk állt még a háromórás út hazáig.

Szerencsés – immár műszaki problémáktól mentes – hazaérkezésünk után azzal váltunk el egymástól, hogy remélhetőleg hamarosan újra együtt lehetünk a jelenlegi nehéz időszakban is egy évzáró adventi kiránduláson. Köszönet a Pécsi Vámklub szervezőjének.

Fischer Péter, Pécsi Vámklub