Még a covid előtt a pécsi csapat részt vett Horvátországban egy mandarinszüreten. Azóta is emlegettük, hogy milyen jó is volt és, hogy legközelebb olívaszüretre megyünk, csak eddig nem volt rá lehetőség. Most októberben Dobos Ági szervezésében befizettünk a Kantavár Utazási Irodánál egy horvátországi programra. Az iroda biztosított külön buszt nekünk adósoknak és vámosoknak.

Az első napon útjavításokkal tarkított úton eljutottunk Abáziába, vagyis Opátiába. A gyönyörű kilátás a Kvarner-öbölre azonnal magával ragadott. Végig mentünk a Lungomare sétányon,csodáltuk a szállodákat így a Kvarnert, Imperiált és egyéb nevezetességeket. A hosszú séta után Krk szigeti tengerparti szállásunkra mentünk Punatba, ahol svédasztalos ellátásunk volt.

Másnap reggeli után, irány a punati olívaültetvény, ahol a dió, vagy füge likőr elfogyasztása után megkezdődött a szüret. Az ember magasságú fák alá ponyvákat terítettek, amelyre a leszakított olívabogyókat szórtuk. Minden bogyót le kellett szedni, a zöldet és a sötét színűt is, majd amikor nem maradt bogyó a fán a ponyvát leürítették, majd a következő fa alá került. Kilátás nyílt az öbölre, annak csodálatos kék színe és a  ragyogó nap meghozta a jó kedvünket, és a munka közben felcsendült a nóta. Ősszel érik babám…

Az olíva szedés után helyi vezetőnk megmutatta a feldolgozás folyamatát, a gépeket amellyel a préselés történik. Mesélt a minőséget befolyásoló tényezőkről és megtanultunk, hogyan kóstoljuk az olívát, ezt követte az ebéd és a vásárlás. Délután Vrbnik városát néztük meg. Sétáltunk a tradicionális városka girbe gurba szűk utcácskáiban. Itt található a világ legkeskenyebb utcája, ami 43 cm széles, de azért még én is átfértem rajta, útban a várfalhoz az őrtoronyig.

A séta után a Nadaba étterem következett, ahol sonka és sajt kóstolóval vártak. Hires a horvát prsut sonka, melyet tengeri sóval sóznak, és a bóra szélben szárítanak, vékonyra szelve tálalják házi  kecske sajttal. Hozzá három féle bort kínáltak a fehér zlahtinát, egy vörös házasítást és egy desszert bort. A zlahtina a környékre jellemző bor, ilyen csak a vrbniki mezőn terem.

Visszatérve a szállás helyre vacsora, majd ki-ki teherbírása szerint sétált egyet a kivilágított Punat városában, vagy a szállodától induló tengerparti sétányon.

Utolsó napunkat punati sétával kezdtük. Aki este itt sétált annak is érdekes volt a nappali városka, ezután áthajóztunk Kosljun szigetére, ahol egy ferences kolostor található, múzeummal és csodálatos kilátással, sétával a szigeten. Idegenvezetőnk elmesélte a szigethez kapcsolódó két testvér történetét. (A látó testvér becsapta a vak testvért, ezért isten elárasztotta a mezőt a tenger vizével, csak a vak testvér házát hagyta épségben.) A háromhajós kolostortemplomot bencések alapították. Az utolsó bencés apát Domonkos halála után a ferencesek költöztek a kolostorba. Főoltárát velencei mester készítette. Kápolnái különös bájt adnak a szigetnek. A Szent Kereszt kápolna előtt a jeruzsálemoihez hasonló keresztút áll.

Haza úton kicsit fáradtan bóbiskoltunk a buszon, azt gondoltuk a nagy evés ivás után majd koplalunk kicsit, de előkerültek a táskákból a pogácsák sütemények és innivalók, szóval nem hiányzott se az ebéd, se a vacsora.

Összességében Horvátország gyönyörű, nemcsak nyáron szép a tenger, ilyenkor is érdemes ellátogatni.

Katona Erika, Baranya megyei Adóügyi Klub (Pécs)