A Pécsi Adóügy Klub úgy döntött, hogy a Pénzügyőr klubbal karöltve az idei évben (is) kihagyjuk a Fisching On Orfű rendezvényét. Helyette egy meleg júniusi napon meglátogattuk az Órfűi Malmokat, amelyből három is van. Nemcsak gabonaőrlő, hanem olajmalom és papírkészítő is. Az egyiket vízzel hajtották, a másikat pedig lőerővel mozgatták.

A Vízimalmot a közeli forrás patakja hajtotta. Tárlatvezetőnk ismertette a gabonafélék megőrlésének hosszas folyamatát. Az alsó szinten látható, hogy a víznek mekkora ereje van, mely képes mozgatni a hatalmas vízikereket.

A Száraz malom majdnem kétszáz éves melynek őrlőkövét régen lovak húzták. itt őrölték meg a különféle gabonákat és látták el a környéket liszttel. Itt láttuk azt a hatalmas prést, amellyel a molnár a napraforgó olaját préselte ki, melyet régen még nem főzésre, hanem világításra használtak.  Az épület 1974-ben került Orfűre.

Tovább sétálva a Papírmalom következett. Ez a legújabb tagja a gyűjteménynek, mely 2015 óta látogatható. Itt található a 18. században kezdődő papírkészítés eszközei a  merítő dézsák, merítő sziták, papírprések és a rostpépet létrehozó súlyos kalapácsok. A műveleteket a tárlatvezetőnk igyekezett szemléltetni.

A szomszédos épületben található grafikai műhely és múzeum, a hol az egyedi tervezésű, kézzel szitázott pólóit, vászontáskáit, üdvözlőlapjait és borítékait készítették el. A pékségben kézzel dagasztott, kovásszal érlelt kenyeret sütöttek.

A meleg nyári napon kellemes volt a Vízfő- tanösvényt végigjárni, ahol láthattuk a patakot, mely a malmot hajtotta egykor.

Annak ellenére, hogy Pécsett lakunk, többen voltunk  akiknek újdonság volt a három malom. Sokan az unokákkal is vissza fognak jönni.

 

Kocsonya Jenő, klubvezető