Az Óbudai Múzeum a tradíciók és a modernitás együttes színtere, a helyi kultúra őrzője és tovább örökítője korszerű muzeológiai eszközökkel. A nyitott múzeum több generáció számára kínál találkozási pontot térben és időben, az élményszerű formális és informális tanulás helyszíne, gyűjteményén és programjain keresztül élő kapcsolatot tart Óbuda lakosságával és az idelátogatókkal.

Óbuda – egy város három arca.

Az állandó kiállítás Óbuda történetét a középkortól a 20. század közepéig három jól elkülöníthető, a városképében is markánsan különböző korszakra osztotta, így született meg az „egy város három arca” kiállítás cím. Az egymásra épülő történeti rétegeken és folyamatokon keresztül ismerheti meg és fedezheti fel az egyes korszakok jellegzetes Óbudáját. Játék a városban Az Óbudai Múzeumban található Budapest egyetlen állandó játéktörténeti kiállítása, amely felhagy a hagyományos lány-fiú tematikával, és a város témakörében mutatja be a hazai polgári játékokat. A fővárosban egyedülálló állandó játéktörténeti kiállítása az 1990 évek előtti emblematikus polgári és szocialista játék kultúrát színesen, izgalmasan kialakítva, interaktív elemekkel tűzdelve hozza el a látogatóknak. Többek között babákat, bababútorokat, autókat, építő- és társasjátékokat, lemez játékokat is láthatunk itt, amely érdekes tematikájának köszönhetően egyszerre szólítja meg a gyerekeket és a felnőtteket is. Izgalmas eleme a kiállításnak az a bicikli is, amelyet megtekerve az előttünk lévő tévé képernyőjén korabeli felvételeken elevenedik meg Budapest élete. A kiállítás megnyitóján Csukás István író is jelen volt, aki felhívta a figyelmét a résztvevőknek, hogy ugyan a játék a gyerekek birodalma és kifejezőeszköze, általa ismerik és hódítják meg a világot, a felnőttek is voltak gyerekek. Az író szavait idézve: „A kiállítás hordozza a történelem üzenetét, a hagyományt és a személyes kapcsolódást, azaz a gyerekkort.”.

ÓBUDA MÚZEUM KIÁLLÍTÁSA nagyszerű idegenvezetéssel és remek kiállítással ismételten csodás élményeket nyújtott annak a kis létszámú csoport Tagoknak, akik eljöttek megtekinteni. Köszönjük a mai napot is a Szervezőknek! 

Grivant József, Kelet-budapesti Adóügyi Klub