A terveknek megfelelően szeptember 4-én sikeresen lezajlott a NAV NYOSZ III. Nyárbúcsúztató Fesztivál és Nagy Gyula Emlékfőzőverseny. Olyan eseménydús napunk volt, hogy dióhéjban összefoglalva sem tudom csupán néhány mondatba tömöríteni a beszámolót.

Szabadtéri program esetén meghatározó az időjárás, ami mindig ismeretlen tényező a hónapokkal korábban elkezdett szervezések során. Szerencsések voltunk, kellemes nyárvégi/kora őszi napsütésben fogadott bennünket a Királyok útja végén lévő NAV Oktatási és Sportközpont hatalmas  kertje, ahol árnyas fák alatt vagy napfényes réten zajlottak a programok. Idén kb. 350 fő vett részt a nyárbúcsúztatón, ez nagyjából megfelel az előző két rendezvény részvételi arányának. Mivel azonban nem mindenki regisztrált – a többszöri felhívás ellenére sem -, így ki tudja, hogy az itt-ott feltűnő ismeretlen arcok közül hányan voltak valójában NAV-nyugdíjasok, ill. családtagjaik… Talán csak a klubvezetők a megmondhatói.

Hatalmas szervezési munka előzte meg a nagy napot a titkárságtól kezdve a klubokig. Halászlé volt a főzőverseny idei témája, de többen mással is készültek. És nem csupán a saját klubtagjaiknak. Az egészségügyi kollégákat, a zenészeket, a lövészetet felügyelő pénzügyőröket előre megbeszélve látta vendégül néhány klub, de ezt majd később részletezem.

A szövetség elnöke, dr. Kaizinger Tibor ünnepélyes megnyitója után -mialatt a bográcsok körül szorgoskodtak a főző csapatok – a korábban meghirdetett programnak megfelelően folyamatosan zajlott az egészségsátorban a szűrés, a lövészet, s az idén először jelentkező, térítésmentes sportlehetőségeket felvonultató Zöld Pont izgalmas játékai. Erről majd bővebben írok. A hatalmas sikert arató római gálya sokszor kerülte meg a Lupa-szigetet az elapadhatatlan élménygyűjtőkkel megrakodva. E rendezvényünkről immár elmaradhatatlan esemény a Pénzügyőr Zenekar fellépése, élén Kapi Horváth Ferenc vezető karmesterrel. A kreatív kézműves foglalkozás népszerű lehetőségek élményét adta. Erről Veressné Fehér Gyöngy és Veress Borbála gondoskodott. Egy szolid kis virágot én is szívesen vettem volna arcomra az ügyeskezű Gyóniné dr. Nagy Mariannától, de sűrű elfoglaltságom miatt erre sajnos nem kerülhetett sor: Untener Erikával együtt háziasszonykodtunk, és ha éppen ő szólt a mikrofonba, én kerestem a fotótémát, vagy a téma engem…

Eközben kisebb zenei blokkokban élő zenére ropták a táncos lábú vendégek. A nagy jövés-menés ebédidőben csillapodott le, amikor asztalhoz ülhettek az éhes fesztiválozók. Ismét az Észak-budapesti Adóügyi Klub vezetője, Veress Laci főzött a legnépesebb társaságnak, felvállalva más, nem bográcsozó klubok ellátását is. A Legnagylelkűbb Vendéglátó címet pedig Horváth Zoltánné Böbe és csapata érdemelhetné, akik apró kis fánkokat sütöttek ki frissiben, és meghívtak rá mindenkit a készlet erejéig. A szemfülesek ismét jól jártak. A meglepetésnek szánt, csodálatosan finom és könnyű süti receptjét is elmondta Böbe, amit majd elkérünk tőle és közzétesszük. Nem maradtak éhen zenészeink sem, róluk a szolnoki főzőcsapat gondoskodott Kovács Sándor klubvezető szervezésében, miként Zachár Attila és csapata, a Dél-pesti Nemvegák látták vendégül az egészségügyis kollégákat.

A hivatalos program végeztével lassan összepakoltak a legtávolabbról érkezők, buszba szálltak Debrecen, Kelebia-Hódmezővásárhely-Kecskemét, Szolnok, Pécs, Székesfehérvár, Szombathely, míg Győr adóügyi nyugdíjasai vonatra ültek. A soproni és a győri pénzügyőrök azonban még maradtak, háromnaposra bővítve maguk számára a nyárbúcsúztatást. Hiába, Jáni Lajos minden lehetőséget megragad, hogy klubtársainak (s persze magának is) kellemes élményeket szerezzen. Távozásunkkor épp a medence csodás kék vizéből intett búcsút nekünk.

Mi ugyan jó hangulatban elköszöntünk a nyártól, de nem hagyja magát egykönnyen kiebrudalni… Csodálatos hét elé nézünk ugyanis, nyári meleg vár ránk – napközben. Persze, arra vigyázzunk, hogy naplemente után melegen öltözzünk, és feltétlenül húzzunk zoknit is…!

B. Gados Júlia