2021. október 14 én a BAZ megyei Adóügyi klub tagsága Nógrád megye egyik kincsét, Balassagyarmat városát kereste fel. amely a megye második legnépesebb települése, a Balassagyarmati járás székhelye és határátkelőhely Szlovákia felé az Ipoly folyó bal partján.

Csodálatos napsütésben érkeztünk meg a városba, ahol szeretettel várt minket Majdán Béla történész, tanár, aki szakavatottan. nagy lelkesedéssel mutatta be nekünk Balassagyarmat városát, amelynek fogyó lakossága sajnos közös örökségünk.

A városnézés után megtekintettük a Palóc múzeumot, amelyben a paraszti ünnepek és hétköznapok Nógrád megyében című állandó néprajzi kiállítást néztük meg többek között, amely a XIX. század utolsó harmadától mutatja be a vidék paraszti életmódját, az emberi élet 3 nagy fordulópontját, a születés, a házasság és a halál szokásait.

Következő állomásunk a „Nemzeti történelmünk tüköre” című állandó kiállítás volt, amely a múzeumalapító Nagy Ivánnak állít emléket. Nagy Iván nógrádi kötődésű történész, akinek szervező munkája és adományai révén jött létre a vármegye múzeuma 1891-ben, Walder Gyula tervei alapján. A kiállításon megtekinthettük Nagy Iván történész élete mellett a magyar történelem 896-1896-ig terjedő időszakának legfontosabb eseményeit is, különös tekintettel Nógrád vármegyére. Betekintést nyertünk a nógrádiak Madách Imréhez és Mikszáth Kálmánhoz kötődő emlékeibe is.

Ezután a Palóc Múzeum szomszédságban létesült Magyarország első áttelepített épületekből álló szabadtéri múzeumát látogattuk meg, a lakóházat, az istállót, pajtát, amely egy jellegzetes palóc porta képét mutatja be a 18-19 század fordulójáról. Itt már csatlakozott hozzánk Bozányné Nemet Rita titkárasszony is.

A múzeumi élmények után – elsétáltunk a Svejk Étterembe – útközben megtekintettük a városháza épületét, ahol Madách Imre megismerkedett későbbi feleségével.

A Svejk étteremben elköltött finom ebéd után – ahol a menü a táj jellegzetessége a palócleves, és sztrapacska volt – folytattuk ismerkedésünket a várossal. Idegenvezetőnk segítségével megtekintettük azt a hidat, amely elválasztotta a trianoni döntés értelmében a magyarokat és a szlovákokat, a város szívében.

Sétánk következő állomása az izraelita temető volt. A műemlék temetőben az 1700-as évektől találhatóak sírkövek, köztük több száz kohén és lévi sírhely, melyeket a világ mind az öt földrészéről látogatnak hozzátartozók.

A magyarországi zsidó temetők közül elsőként nyilvánították védett műemlékké, a temetőben   3,2 hektáron mintegy háromezer sírkő található itt a XVIII. század elejétől.

A temető megtekintése után fáradtan, de élményekkel feltöltődve indultunk hazafelé.

Köszönjük klub vezetőnknek Gregorné Abonyi Ilonának a csodálatos szervezést, és Majdán Béla Úrnak a szakavatott, minden részletre kiterjedő idegenvezetést.

 

Dr. Földi Ágnes Mária klubtag