Mint arról korábban már hírt adtunk Győr városa ebben az évben ünnepli szabad királyi várossá válásának 750 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból került megrendezésre az év legjelentősebb kulturális eseménye: a Munkácsy kiállítás.

Természetesen nem hagyhattuk ki ezt a remek alkalmat. Klubunk 31 fővel felkerekedett és megtekintette a belvárosi Esterházy-palotában megrendezett kiállítást.

A kiállításon bemutatott alkotások Pákh Imre, New-Yorkban élő üzletember, műgyűjtő magán gyűjteményéből származnak. A tárlatvezetésen megtudtuk, hogy Pákh Imre Munkácson született, akárcsak Munkácsy, ezért kezdte el képeinek gyűjtését.  Az üzletember az elmúlt évtizedekben a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteményt hozta létre.

A kiállítás termein haladva láthatjuk Munkácsy festészetét a korai képeitől a tájképeken át a szalonképekig. A Mester mindig gondosan előkészítette a műveit, azaz több vázlatot is készített, mire a végleges mű megszületett. Így látható az Ásító inas egész alakos változata vagy a Krisztus Pilátus előtt vázlata.

A tárlatvezetés közel egy órás volt, de tovább maradva gyönyörködhettünk a képekben. Lélekmelengető, felemelő élményben volt részünk ezen a hűvös délutánon.

Szentesné Gulyás Katalin

klubvezető