A Veszprém megyei Adóügyi Klub tagjai október 21-én 10 órakor a Fenyves u. 65 szám alatt található malom épülete előtt találkoztunk. Várakozás közben az épület utcai homlokzatán elhelyezett információs táblán a malmokkal kapcsolatban tájékozódhatunk. Olvashattunk a Fenyves malomról és a városi és környékbeli látnivalókról. Belépve a malom udvarára a FENYVES MALOM jelenlegi tulajdonosa fogadott bennünket, Ő különböző malmok felújításával foglalkozik, aki egyben idegenvezetőnk is volt a malom túra során.

Veszprémben a Séd patak partján 15 vízimalom működött. Ezek közül A Fenyves Malom (volt Buday-Pozsgai malom) Veszprém egyetlen nem középkori eredetű vízimalma A malom 1846.jan 1-én kezdte meg működését. A malomnak több tulajdonosa volt, több alkalommal átalakításokra került sor. a malomszerkezetei az elmúlt évszázad történelmi viharait is túlélték. A malom 1952-es államosításig üzemelt. Később a tulajdonos saját állatainak ellátására 1978-ig üzemeltette. Néhány éve kezdődött meg a felújítása. Napjainkra a malomban kisgyerekek részére kialakításra került egy játszószoba (vannak fajátékok, vízimalom kirakó). A gyermekek az udvaron is próbálhatnak ki különböző játékokat.

Mi a malom épületébe belépve egy interaktív malomtörténeti kiállítást nézhettünk meg. A malomban megtekinthettük a malom szerkezetét, a kiállítás a vízimalmok régi világába kalauzolt el bennünket. A malom szerkezetéről a kiállított eszközökről, idegenvezetőnk érdekes és részletes tájékoztatást adott. Lehetőség van a kiállított eszközök kipróbálására is. Közülünk, akinek ehhez kedve volt kipróbálhatta. A különböző általunk régről ismert eszközök mellett, több kézi malom is kiállításra került, megtapasztalható volt az őrlés nehézsége. Láttunk több malomkövet, ezek közül a legnagyobb 500 kg-os. A kiállításon a tablókon megtekinthetők a különböző malmok és eszközök, valamint azok története.

Ezen a kellemes októberi délellőt, akik részt vettünk a malomtúrán kellemes, érdekes, különös élményekben gazdag múltat idéző programban volt részünk. A látottakról csatolok néhány fotót, egy részét klubtagunk Mészáros Ágnes készítette, aki ezekkel nagyon szép emléket biztosít számunkra.

 

Vajda Tamásné, titkár