Nem olyan “édes”, mint egy foszlós kalács, de remekül illik a húsvéti, illetve a markánsabb ízekhez!!

A képek az elején az összes hozzávalót mutatják, majd kelesztést, a kis kalácsok kialakítását. Jó nagy lyukat kell csinálni rájuk.

Az első kisült kalácsom akkorára dagadt, hogy a lyuk eltűnt.

Majd kb. 10 cm-s lyukat csináltam, és így jó lett. A sütőből kivett és az ízesített tejföllel bekent kalácsok teljesen beitták. Mindenkinek nagyon ízlett!

Húsvétra, sonka mellé kiváló. Más alkalmakkor is elkészíthető, mert nem macerás!!

Két recept: az elsőben a mértékegységek, a másodikban röviden leírva az elkészítés és sütés ideje.

Lyukas kalács 

Hozzávalók

A tésztához:

1/2 l tej

1 tk cukor

50 g friss élesztő

65 dkg liszt

1 tojás

2 tk só

3 dkg vaj

A nyers tészta lekenéséhez:

1 tojás.

A kisült tészta lekenéséhez:

200 g tejföl

3 dkg olvasztott vaj

Só, őrölt feketebors ízlés szerint. Ezt csak keverjük össze.

 

Elkészítés

A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd bedagasztjuk a többi hozzávalóval.

– 30 perc pihentetés

– átgyúrás

– 30 perc pihentetés

– 8 felé osztjuk és bucikra gömbölyítjük

– 10 perc pihentetés

– formázás

A formázás úgy történik, hogy kézbe veszünk egy bucit, és a középső valamint a hüvelykujjunkkal belenyúlunk a közepébe ezzel egy lyukat készítve, majd óvatosan, a két kezünkben forgatva, tágítjuk a lyukat és ezzel egy karikát formázunk. Akkorára húzzuk ki a tésztát, hogy a sütőpapírral bélelt gáztepsiben a 4 db elférjen.

– 30 percig letakarva pihentetjük a tésztát.

– 20 perc után a második tepsit hideg helyre tesszük, hogy az ne keljen túl, amíg az első sül.

– lekenjük egy felvert tojással a kalácsokat és 200° C-ra előmelegített gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Nem kell sötétre sütni, de legyen színe.

Amikor kivettük a sütőből AZONNAL lekenjük az előre beízesített tejföllel.

Fontos, hogy még forrón lekenjük, mert így a tejföl egy része beszívódik, ami pedig nem tud beszívódni az szinte, rásül a tetejére. Ne sajnáljuk róla, osszuk el a tejfölt a 8 kalácsra.