Ebben a rekkenő hőségben ma (2021.07.07.) a Kozma utcai Izraelita temetőben jártunk. Sajnos ez a kirándulás nem úgy sikerült, ahogy terveztük, de nem a vezetőségünk, hanem a Temető Vezetőjének hibájából történt, hogy nem kaptuk meg a beígért Idegenvezetőt!

Így csalódottan és nem a megszokott módon jártuk be a temetőt, valamint tekintettük meg az ott nyugvó hírességek nyughelyeit, illetve emlékműveket. Én is kevés fotót tudtam készíteni, de ebből egy pár képet közzéteszek.

Részlet a látogatást megelőzően közzétett ismertetőből: Kőbányán, egy óriási területen fekszik a Kozma utcai izraelita temető, mely jelenleg Magyarország legnagyobb zsidó temetője. Körülbelül 300 000 ember nyugszik itt, köztük olyan rabbikkal, mint az első magyar nyelvű szertartást megvalósító Kohn Sámuel főrabbi. De azon túl, hogy a századforduló és a XX. század zsidó elitjének a fő temetkezési helyeként tartjuk számon, más hírességek számára is végső nyughelyet jelent a vadregényes, néhol elhagyatottnak tűnő terület: ilyen például Hajós Alfréd és Bródy Sándor (író). A fal mentén több mauzóleumot láthatunk, melyek közül a Gries és a Schmidl védettnek, műemléknek számítanak. A gyakran növényekkel benőtt sírok sem mindig az elhanyagoltság jelei: a zsidó szokások szerint például a növények jelenléte a tiszteletet szimbolizálja. (internet)

Grivant József, Kelet-budapesti Adóügyi Klub