BEMUTATKOZIK A NAVNYOSZ VESZPRÉM MEGYEI ADÓÜGYI KLUB

Veszprém a Közép-Dunántúli régióban megyei jogú város Veszprém megye székhelye. Egyetemi város a királynék városa, 2023-ban az Európa kulturális főváros címet is viselni fogja, a Balaton régióval közösen. Veszprém a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el. Északról, észak nyugatról a Bakony hegyvonulata délről a Balaton felvidék határolja. Lakosok száma 60000 fő körüli. A város neve eredetileg Bezprem volt, mely szláv eredetű.

Veszprém hét dombra épült, a feltárt régészeti leletek azt bizonyítják, hogy ezen a tájon már az őskorban is éltek emberek.  Veszprém vára az egyik legkorábbi vár. A város Géza fejedelem, majd fia I. István király és felesége Gizella kedvenc tartózkodási helye volt, és az ezredik év környékén az első királyi pár idején élte fénykorát. Ebben az időszakban püspökséget alapítottak, felépült az ország első székesegyháza Szent Mihály Bazilika és a Veszprém völgyben a görög apácakolostor. A legenda szerint ebben a kolostorban készült az a miseruha, amely a magyar királyok koronázási palástja lett. Gizella a hímzett ruhadarabot az egyháznak adományozta, ide kapcsolódik a „királynék városa” elnevezés. 1216-tól a püspök királyné koronázási jogát törvény is megerősítette. A boldoggá avatott királyné emlékét napjainkban az évenként lebonyolításra kerülő Gizella –napoknak a történelmi kort felidéző rendezvénysorozata is őrzi. Az 1239-ben alapított, Domonkos rendi Szent Katalin zárdában nevelkedett Árpád-házi Szent Margit IV. Béla lánya. A várban volt az ország első felső oktatási intézménye XIII. században működő Káptalani Főiskola. A következő évszázadokban tűzvészek, földrengések, járványok pusztították a várost. A XVI. században a török támadások miatt következett be pusztulás. Régi építészeti értéként maradt meg a várban a Szent György Kápolna és a Gizella kápolna. Az újjáépítés a XIII század elején kezdődött, ekkor került kialakításra a várnegyed ma is látható arculata.

Néhány gondolat Veszprém látnivalóiról.  Veszprém belvárosának szívében fekszik az Erzsébet királynőről elnevezett park. Itt található a Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi ház. Színház kert –itt található a Veszprémi Petőfi színház. Hangvilla épülete ebben az épületben működik a Pannon Várszínház, különböző hangversenyek tekinthetők meg. Ez az épület ad otthon a Tánc –fesztiváljának. Óváros tér, az óváros központja több városi rendezvény színtere. Veszprém legtöbb látnivalóját a várhegy tetején elterülő várnegyed rejti. Barokk korban újjáépített mai egy utcás barokk vár. Aki Veszprémbe látogat annak érdemes a történelmi várat felkeresni. Hősök kapuja (Várkapu), fogadja a Veszprémi várba érkezőket. Itt lehet megismerkedni a Veszprémi vár történetével Tűztorony más néven Vigyázó torony a város fontos jelképe. Rögtön a vár elejében egymás mellett állnak a volt Piarista gimnázium, a rendház és a Piarista templom. Az egy utcás barokk vár központja a Szentháromság tér –szentháromság szoborral. A téren található az Érsekség mai központja a püspöki palota, napjainkban múzeum és az érsek lakóhelye. Dubniczay palota több múzeummal, Gizella kápolna, Ferences templom. A Veszprémi Székesegyház, melyet Gizella királyné alapított. Itt kerül felállításra évenként a Veszprém Fest nagyszínpada. Tovább haladva a Székesegyház mellett van a Szent György kápolna. Veszprémi vár végében a gyönyörű panorámát Szent István és Boldog Gizella szobra őrzi. A vár végéről kitekintve több nevezetesség látható, Margit romok (Szent Katalin zárda), Szent Benedek hegy, Szent István – völgyhíd (Viadukt).

A”Kolostorok és kertek völgye” kedvelt kirándulóhely játszóterekkel, tóparti sétánnyal, műemlékekkel a Séd völgyében. A völgyben van a Görög apácakolostor mellette a Jezsuita templom, amely rendezvény helyszínként is szolgál. Veszprém egyik nagyon kedvelt látnivalója a Kittenberger Kálmán növény és vadaspark (Veszprémi Állatkert). A Viadukt alatti völgy és a Gulya domb ad otthont a festői környezetben lévő állatkertnek.

Városunkban évente megrendezésre kerülő fesztiválok, rendezvények: Veszprémi Gizella napok, Tánc Fesztiválja, Utcazene Fesztivál, Veszprém Fest.

Városunkban működik az Idősügyi Tanács. Veszprém városa 2013-ban nyerte el az idősbarát Önkormányzat címet, 2020-ban ismét Idősbarát önkormányzati díjat kapott.

Szervezetünkről

Nyugdíjasklubunk életében az első jelentős dátum 2008.január 24-e, az alakuló ülés napja. Ezen a napon az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Közép-Dunántúli Regionális Igazgatóság Veszprém megyei szervezetének nyugdíjasaiból megjelent mintegy 30 fős csoport javaslatot tett a klub megalakulására.  Az alakuló ülésen elfogadott klubnév: APEH Nyugdíjasklub Veszprém. Megválasztották a klub vezetőségét. A klub vezetésére Ferencsik Évát kérték fel.  Éva ettől a naptól vezeti, szervezi a klub tevékenységét, munkáját segítik a mindenkori tisztségviselők, továbbá aktív klubtagok, akik esetenként egy-egy programot javasolnak és megszerveznek.

Az eltelt évek során a vezetőségi tagok személyében több alkalommal történt változás. A jelenlegi tisztségviselők már hosszú évek óta látják el feladataikat. A klubunk létszáma az eltelt évek során folyamatosan többször változott. Többen súlyos betegségük egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudnak részt venni a klub tevékenységében, de sajnos több nyugdíjas társunk már eltávozott az élők sorából, emléküket megőrizzük.

A megalakulást követően a klub csatlakozott a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületéhez és belépett a Nyugdíjasklubok és Idősek”Életet az Éveknek” Országos Szövetség Veszprém megyei szervezetébe.

Nyugdíjasklubunk 2013-ban csatlakozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Országos Szövetségéhez. A csatlakozás időpontjában a klubunk taglétszáma 20 fő volt. Azóta folyamatosan csatlakoztak hozzánk új belépők. A klubunk létszáma jelenleg 44 fő.

Programjainkról

 Nyári hónapok kivételével, havi rendszerességgel találkozunk minden hónap első csütörtökjén általában az Agóra Veszprém Város Művelődési Központ által biztosított teremben. A klubfoglalkozások keretében megbeszéljük az aktuális feladatokat, témákat, előző időszak eseményeit, tervezett programokat. Több esetben klubtagjaink tartottak vetítéssel egybe kötött élménybeszámolót különböző külföldi útjaikról. Klub-társaink úti beszámolója révén mi is eljuthattunk több országba, megismerkedhetünk egy-egy adott ország, építési, öltözködési, étkezési, közlekedési szokásaival Az úti beszámolók során megismerkedtünk Izrael, Spanyolország, Kína, Törökország, nevezetességeivel különböző kialakult szokásokkal Amerikai utazással NEW YORK főbb nevezetességivel látnivalóival- Évente évvégén tartunk évzáró, előzetes karácsonyi összejövetelt, Klubunk tagjai ezeket az összejöveteleket kulturális műsorral teszik színesebbé, szavalatokkal, hastánccal. A klub tagjai finom süteményeket sütnek. Ünnepélyes klub összejövetelt tartottunk a klub megalakulásának ötödik és tízedik év fordulóján.

Több klubnapot tartottunk meghívott vendégek részvételével. Több alkalommal sor került elsősorban egészséges életmódhoz kapcsolódó különböző termékbemutatóra.  Hallgatunk különböző témákban egészségügyi előadásokat, pénzügyi helyzettel kapcsolatos tájékoztatást. Megismerhettünk különböző gyógynövényeket, gyógyteákat, azok hatásait. „Kertész leszek!” címmel kertészeti alapismereteket. Hallottunk tájékoztatást helyi termelőkről és termékeikről.

Egyik kedves klubtagunk férje gomba szakértő, Ők több alkalommal szerveznek részünkre gombaszedést. Ismerkedhetünk gombákkal a természetben, de láttunk filmet is gombákról.  Voltunk több alkalommal medvehagymát szedni, ahol megismerkedtünk a medve hagymával, annak jótékony hatásával, de kaptunk különböző recepteket az elkészítésre és a tartósításra is. Ezek a kirándulások a természetben nagyon jó hangulatban teltek el.

Látogatást szerveztünk a Veszprémi Érseki Palotába, megtekintettünk kiállítást a Laczkó Dezső Múzeumban, a Veszprémi Várban a Dubniczay házban, a séd völgyében található Vizi Közmű Múzeumban. Jártunk a Veszprém megyei levéltárban, ahol előadást hallgattunk az épület és a levéltár történetéről, múltjáról, jelenéről, családtörténeti kutatások lehetőségéről.

Klubunk életében nagyon fontos események a kirándulások.

Az eltelt évek során Ferencsik Éva klubvezetőnk szervezésével külföldi kirándulásokon vettünk részt. Több alkalommal jártunk Horváth országba úti célunk minden alkalommal a tengerpart Opatija volt Néhány napos kirándulásaink során évenként mindig más és más új látnivalóval ismerkedtünk meg. Részt vettünk tengerparti sétahajózáson. A teljesség igénye nélkül, jártunk többek között Rijekába, bejártuk az Isztriai félszigetet, megismerkedtünk Pula nevezetességeivel. Más alkalommal a Plitvicei tavakhoz Triesztbe látogattunk. Kirándultunk a KRK szigetre. Megismerkedtünk Zágrábbal, Veprinác hegyi városkával, Bakar városával. Egyik évben Szlovénián keresztül vezetett az utunk, megtekintettük a Postojnai cseppkőbarlangot, a festői szépségű Bledi tavat, Ljubljanát.

Szlovákiába Nyitra és környéke volt az úti cél, Alsóbodokon volt a szállásunk. Meglátogattuk Podhajskai termálfürdőt.

Néhány napos kiránduláson vettünk részt Olaszországba. Szállásunk Lídó di Jeselo tengerparti üdülő helyen volt. a tengerparton, Hajóval mentünk a Velencei lagúnán, Burano, Muráno szigetére és Velence központjába. Kirándultunk Padovába. Haza fele Ausztrián keresztül jöttünk, ellátogattunk a Wörthi tóhoz Maria Wörth városkába, megtekintettük a Klagenfurti Minimandust.

Erdélyi kirándulásunk során a Székelyföld Gyöngyszemeivel ismerkedtünk. Jártunk Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, a Parajdon a sóbányában, Farkaslakán, Csíkszeredán, Gyimesekbe, Gyimesbükkön, az Ezeréves határon, a Szt. Anna tónál, Csíksomlyón. A Gyilkos-tónál, sétát tettünk a Békás szorosban

Cseh országi kirándulásunkon Kutná Horába megtekintettük a Csontkápolnát, ismerkedtünk Prága nevezetességeivel, voltunk Karlovy Vary-ban a híres fürdőhelyen, haza fele útközben ellátogatunk a morvaországi Lednice kastélyba.

Szlovéniába szervezett egy napos kirándulásunkon megtekintettük a Lendvai várat, Dobronak Trópusi kert és Orchidea farmot, a Bakonaki tavat és azt körülvevő energia parkot.

Országhatáron belül jártunk az Őrségben több napos kiránduláson. Budapesten az Ország házba, és ugyanezen a napon felkerestük Martonvásárhelyi kastély parkot. Más alkalommal a Szépművészeti Múzeumba a Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora c kiállítás megtekintésére szervezett klubunk kirándulást. Jártunk Kőszegen, útközben a Jáki templomban, vissza fele úton a Szelestei arborétumot a Festetich Kastélyszállót is megnéztük. Több alkalommal voltunk Székesfehérváron ahol a Társ klubunk tagjaival is találkoztunk, akik bemutatták részünkre a város nevezetességeit. Voltunk a Bory várban. Egy alkalommal a SUESO kincsek vándorkiállítását tekintettük meg. Jártunk a Sárvári Gyógy-fürdőben, Pápai Várkert fürdőbe.

A megyénken belül is nagyon sok szép hely és látnivaló van. Kulturális-, szabadidő és sport-felelősünk szervezésével több helyet felkerestünk. Az utazást helyközi autóbusszal vagy személygépkocsikkal bonyolítottuk. Több alkalommal Veszprém megyei egészséges élet-módot elősegítő kisüzemekbe látogattunk. Jártunk Nemesvámoson tökmag sajtoló üzembe, Bándon kistermelő tönköly liszt üzemébe, meglátogattuk a Zánkai Gyógynövény völgyet. Bakonybélben a Pannon csillagdát, a Szent Mauriciusz Monostor kertjét látogattuk meg.  Séta vonattal a Huberlaki tóhoz (Bakonyi Gyilkos tó) Borostyán kúthoz mentünk. Zircen a Ciszterci apátságot, könyvtárat, Bazilikát tekintettük meg és sétáltunk az arborétumban. Jártunk egy kedves klubtársunk nyaralójába Felsőperén és a Bakony egy kis gyöngy szemén, Alsóperén, ahol megtekintettük az Afrika múzeumot. Pápán a Református múzeumot, Eszterházy kastélyt, Kékfestő múzeumot tekintettük meg. Várpalotán a Tury várban, Trianoni múzeumban, Tapolcán a Tavas Barlangban jártunk. A Balaton közelsége is vonz bennünket, több alkalommal kirándultunk a Balaton partra. Jártunk a Folly arborétumban.  Aszófőn Kövesdi templomromoknál, Nagyi kertje teázóban. Tihanyban felkerestük a Levendula házat. Sétáltunk a Sajkodi öbölben és a félszigeten. Balatonfüreden a Jókai villában. Több alkalommal jártunk Alsóőrsön, ott főztünk bográcsba. 2020-ban ott találkozott a klubtagok egy kis csoportja a több hónapi bezártság után. A kirándulásainkon a részt vevő klubtagok jól érezték magukat, kellemesen töltöttük el egymással az időt.

A központi rendezvényeket is folyamatosan figyelemmel kísérjük. A 2018-ban meghirdetett Irodalmi pályázaton részt vett saját verseivel klubtagunk. Klubunk csapata részt vett a „Műveltségi vetélkedőn” és a Senior 10 próbán. Mind két évben a részt vevőink második helyezést értek el

Szoros kapcsolatban állunk az Igazgatósággal, minden évben részt veszünk az Igazgatóság által megszervezett Nyugdíjas találkozón, ahol beszámolunk a klubéletünkről és ezeken az eseményeken találkozhattunk azokkal a nyugdíjas társakkal is, akik nem kapcsolódnak be a klubéletbe.

Havi rendszerességgel kerül megrendezésre a Veszprémi Nyugdíjas klubvezetők Fóruma ahol klubvezetőnk vagy helyettese részt vesz. A klubvezetők értekezletén elhangzottakról a klubtagok a klubfoglalkozáson folyamatosan tájékoztatást kapnak. Folyamatosan email-címünkre is kapunk tájékoztatásokat. Így lehetőségünk nyílik a városban a nyugdíjasok részére szervezett és egyéb programokon részt venni, akár egyénileg vagy csoportosan. Több alkalommal vett részt klubunk csapata ügyességi 10 próba sorversenyen. Európa sport hét keretében rendezett Bakonyi tízpróba sport versenyen.  Gyalogló Világnapon szervezett túrán.  Évente részt veszünk a megyei nyugdíjas majálison. Többen jártunk idősek Akadémiájára.  A Laczkó Dezső Pedagógus Klub Dr. Borsi Lőrinc Nyugdíjas Szabadegyetem rendezvényeire. Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete által szervezett „Bemutatkoznak a nyugdíjas klubok” rendezvényen a mi klubtagjaink is bemutatkoztak 4 fő saját munkáival (foltvarrás Patchwork, hímzés, festészet, saját versek bemutatása). A Megyei Szenior találkozón is több klubtagunk részt vett és színvonalas műsorukkal, kiállításukkal emelték a rendezvény fényét. Minden évben Veszprém Város Önkormányzata és a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének közös szervezésében rendezett az Idősek Világnapi rendezvényén és a Nyugdíjasok Városi Karácsonyi ünnepségén meghatározott létszámú klubtagunk részt vehet. Az elmúlt 2020-as évben a járvány miatt az Idősek Világnapi ünnepség csak nagyon szűk körben volt lebonyolítva. Városi Karácsonyi ünnepség helyett a nyugdíjasok részére a Veszprém Tv-én keresztül a Petőfi Színház Nagymama című darab előadása került közvetítésre.

Most már több mint egy éve a járvány helyzet miatt csak néhány alkalommal és akkor is kisebb létszámban találkozhattunk. Várjuk, hogy mikor lesz lehetőség ismételt találkozásra, szokott módon tartható foglalkozásokra, a tervezett, de elmaradt kirándulások megvalósítására.

Vajda Tamásné, titkár