Bemutatkozik a Kaposvári Adóügyi Klub

„Kaposvár története a megújulás históriája”  

– attól kezdve, hogy a Kapos mocsarai közé épített Újvár (1300-as évek) egy település magja lett, Kaposvár sokszor élt át idegen megszállást, sorvasztotta tűzvész, árvíz és járvány, de valamennyi csapás után volt ereje újrakezdeni” írja a Nagy Zoltán, Dávid János, Buzási Éva szerzők által jegyzett városismereti könyv.

A hét dombra épült Kaposvár alapító levelét 1712-ben Esterházy Pál herceg bocsátotta ki. 1749-ben lett Somogy vármegye székhelye, alig több mint 3600 fős lélekszámmal, de ekkor megindult a népesség növekedése, amely 1910-re elérte a 24 ezer főt. Elkezdődött az ipari fejlődés és közintézmények létesültek. Városunk műemlék épületei a volt Zárda (1873), Nagyboldogasszony Székesegyház (1885-1886), Erzsébet Ház vagy ”Bagolyvár” (1901), Városháza (1904), Kemény Palota (1904), Dorottya-ház (18. sz.), mind a belvárost ölelik körbe. Számtalan látnivaló várja még az ide látogatókat, így többek között az Arany Oroszlán Patika (legrégebbi középületünk), Megyeháza, Vaszary Emlékház, a Csiky Gergely Színház csodálatosan felújított épülete, az Anker-ház, a különleges szépségű Szivárvány Kultúrpalota és a Rippl-Rónai Emlékház (Róma villa), ahol a kaposvári születésű festőművész 1908-tól haláláig élt és alkotott.  Köztereinket szebbnél szebb szobrok és szökőkutak díszítik.   A természetet kedvelőknek a Deseda-tó, két oldalán a Látogatóközpont és az Arborétum, a Színház Park, a Városliget és a Berzsenyi Park nyújthat kikapcsolódást.

Kaposvár lakosainak száma napjainkban 62 ezer fő körül mozog. A dinamikusan fejlődő, folyamatosan szépülő, a környezetvédelemre kiemelkedő figyelmet fordító városunk 1983-tól püspöki székhely lett, majd 1990-ben megyei jogú várossá nyilvánították. 2003-ban a Virágos Magyarország Környezetszépítő verseny első díját, 2008-ban az Év települése, 2010-ben Magyarország legszebb főtere és főutcája, 2017-ben Európa legszebb virágos főtere különdíjat nyerte el. 2019-ben a Berzsenyi Általános Iskola udvarán álló kocsányos tölgyet  („Szabadságfa”) az év fájának választották hazánkban, néhány nappal ezelőtt az országban elsőként Klímabarát Díj elismerésben részesült városunk.

Számtalan látogatót vonzanak az évente megrendezésre kerülő programok, így a Nárciszünnep, Tavaszi Fesztivál, Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, Farsangi Dorottya Napok, Rippl-Rónai Fesztivál, Mézfesztivál, Nyári Színházi Esték, valamint a” Miénk a Város” rendezvényei. Nehéz a városunkról röviden írni (lehet, hogy nem is sikerült), de remélem kedvet kaptatok, hogy a Zselici dombság és a Balaton ölelésében fekvő Somogyország megyeszékhelyére, Kaposvárra ellátogassatok. Szeretettel várunk benneteket.

A várostörténet után a klubunkról, amelyet 2001-ben egy nyugdíjas találkozón felvetődött ötletet követően az akkori igazgató, Szulimán Gyula támogatásával 18 fő lelkes nyugdíjas alapított Szakács Sándor vezetésével. Néhány év után a klubvezető helyettes, Stromájer Ferencné Irénke állt a klub élére és vezette 2013-ig egymaga, majd a NAVNYOSZ-hoz való csatlakozástól két segítőjével, Buzás Józsefné Margóval és Dániel Lászlóné Erikával közösen folytatták a tagság köszönetét és elismerését is kiérdemlő munkájukat. 2020-ban vettük át a stafétabotot Biróné Czeglédi Erzsébet és Tislér Mária tisztségviselő társaimmal. Az idei évben 20 éves klubunk taglétszáma 60 fő, lassan kinőve az összejöveteleink helyszínéül szolgáló hivatali vendégházat. Az évforduló megünneplésére is sort kerítünk, amint lehetőségünk nyílik rá. Tagjainkkal minden hónapban találkozunk a nyári szünet kivételével. Rendezvényeinkre, ha ideje engedi Koltainé Magyar Zsuzsanna igazgató asszony is ellátogat, ezúton is köszönöm, hogy támogatására klubunk mindig számíthat.

Az eltelt időszak sok kellemes programot és felejthetetlen élményt nyújtott a klub tagjainak. A külföldi autóbuszos kirándulások során több alkalommal jártunk a szomszédos Ausztriában (Eisenstadt, Rust, Klagenfurt Minimundus, Wörthi-tó, Tullni kertek), Szlovákiában (Párkány, Besztercebánya, Bajmóc vára), Szlovéniában (Voljci Potoki Arborétum, Celje) és a Plitvicei tavaknál. Vidám napokat töltöttünk hazánk nevezetes helyein: Tihany, Keszthely, Badacsony, Fertőd, Szekszárd, Gemenc, Pécs, Esztergom, Ajka, Pápa, Zirc, Pannonhalma, Budapest, Jeli Arborétum, Bikali Élménybirtok, Abaliget és még sorolhatnám. Kecskemétre az ottani nyugdíjas klub meghívására látogattunk el és segítségükkel ismerkedtünk a város nevezetességeivel. Kedvességüket viszonozni még nem volt lehetőségünk, de bármikor szeretettel várjuk őket. Minden évben kiruccanunk megyénk egy-két településére, közölük néhány: Siófok, Bárdudvarnok, Babócsa, Kisbajom, Ágneslaki Arborétum, Várda (Szász Endre kúria), Zselici Csillagpark, Bőszénfai Szarvasfarm, Zselicvölgy Szabadidőfarm, Szarkavár, Deseda, Mesztegnyői Erdei kisvasút, Sárrét. Tartottunk wellness napot Zamárdiban és hétvégi pihenést Hévízen. Állandó rendezvényeink: a karácsonyi ünnepség közös ebéddel és ajándékozással, zenés, táncos farsangi mulatság, kerek születésnaposok ünneplése, borkóstoló, a nyugdíjas társaink szőlőhegyein megtartott nyárköszöntő bulik, ahol mindig finom ebéddel láttak vendégül bennünket. Nem utolsó sorban színház-és koncert látogatások. A 2020. évi programjainkat márciustól a pandémia meghiúsította, de bepótoljuk amint lehetséges.

Klubtagjainkra a vállalkozási szellem általában nem jellemző, de próbálunk ezen változtatni.  A klubvezetőnk Irénke rábeszélésére 2018-ban „Somogyi Őszikék” néven dr, Zakariás Zsuzsanna, dr. Dobor Márta és jómagam elindultunk a NAVNYOSZ által meghirdetett első országos műveltségi vetélkedőn és a 20 induló csapat közül örömünkre elhoztuk az első díjat. A Mi Lapunk márciusi számában Bánfalvi Nándorné Bea mutatta be különleges tehetségét, a későbbiekben Bosnyák János tagunk is bemutatkozik majd. A fotópályázatra Tislér Mária küldött néhány remek képet és a most zajló szellemi tornán is megmérettetjük magunkat.

A kapcsolattartás jelen helyzetben nem egyszerű, mivel a tagjainknak többsége nem rendelkezik internetes elérhetőséggel, de lehetőség szerint mindenről tájékoztatást nyújtunk. Mindannyiunknak hiányzik a személyes találkozás, a tartalmas, felhőtlenül együtt tölthető idő, de remélem rövidesen ennek is eljön az ideje, bár még nem látjuk az alagút végét.

Addig is jó egészséget és türelmet kívánok minden kedves nyugdíjas társamnak!

Vajna Ferencné klubvezető