Klubunk székhelye Szombathely. A várost több mint 2000 esztendővel ezelőtt a rómaiak alapították, római kori neve Savaria. Német neve Stein am Anger Kövek a pusztában nevet onnan kapta, hogy nagy erejű földrengés pusztított a városban.

Mai neve Szombathely, a szombaton tartott vásároknak köszönheti ezt az elnevezést. A város, amelyet a nyugat királynőjeként is emlegetnek Szent Márton szülővárosa. Jelentős iparral és kereskedelemmel rendelkezik, de kulturális és sportközpont is.

Legkiemelkedőbb rendezvénye a minden év augusztusában megrendezésre kerülő Savaria történelmi karnevál, amelyet korhű ruhákban jelmezes felvonulások színesítenek.

Főbb látnivalók: a Romkert, az Iseum, az itt található páratlan leletekkel. A székesegyház és a Püspöki Palota is sok látogatót vonz. A természet kedvelői a híres kámoni Arborétumban gyönyörködhetnek. Pezsgő zenei fesztiválok, hangversenyek helyszínje is Szombathely.

Megyei vonatkozású látnivalói közül kiemelkedik Kőszeg és környéke, az Őrség vidéke, a román kori Jáki templom, a sárvári Nádasdy-vár, továbbá Körmenden a Batthyány-Strattmann kastély együttes. Gyógyfürdői közül a bükit, a sárvárit és a celldömölki Vulkán fürdőt kell kiemelni.

Klubunk alakulása:

A klub 1995-ben alakult dr. Skoda Dénes vezetésével, 10 fővel. Sajnos az alapító tagok közül már csak Vincze Ferenc van életben. Vezetőnk a későbbiek során Senviczki Béla lett, aki két cikluson keresztül irányította a közösséget.

2011-töl napjainkig Rózsa Róbert a klubvezető, aki emellett régióvezetői feladatokat is ellát.

Székhelyünk a NAV Hunyadi utcai székháza, ahol rendezvényeinket, foglalkozásainkat meg tudjuk tartani. A NAV helyi vezetőivel a kapcsolat példaértékű és napi szintű.

Létszámunk jelenleg 70 fő, ebből 58 fő rendes, 5 fő pártoló és 7 fő tiszteletbeli tag.

Programjainkról: Éves tervet fogad el a tagság és ezeket a programokat igyekszünk megvalósítani.

Minden évben bekerül a programba a nőnapi rendezvény, ahol a kerek évfordulósokat is köszöntjük és megemlékezünk március 15-ről. A kőszegi és őrségi kirándulások nem maradhatnak el, de kedvenc célpont, a páratlan szépségű jeli Arborétum. Főzőnapok, kerti partik sem hiányozhatnak. Önzetlen klubtagjaink meghívásának teszünk ilyenkor eleget. Ó-év búcsúztató rendezvényünk szintén hagyományos, ahol mindig nagyszerű a hangulat.

A NAV Igazgatóság évi nyugdíjas találkozóján szívesen részt veszünk. A NAV-NYOSZ által szervezett országos főzőversenyen is megmérettünk, nem vallottunk szégyent.

Évenként általában egy nagy kirándulást szervezünk. Eljutottunk Sopron, Esztergom, Pécs, Baja, Salgótarján, Eger, Hévíz, Gyula városaiba, ahonnan felejthetetlen élményekkel tértünk haza. Emlékeinkről a Mi Lapunk hasábjain rendszeresen beszámoltunk.
Az idén talán Kecskemét és Bugac is sorra kerülhet.

A világjárvány az elmúlt 15 hónap alatt megnehezítette életünket, de az oltásnak is köszönhetően talán ismét fellélegezhetünk és a mozgalmas, eseményekkel teli időszak ismét visszaköltözhet a klub életébe.

Szombathely, május 15.

Szalay István, klubtag