A salgótarjáni klub 1996-ban alakult meg Sebestyén Ferenc vezetésével. Kezdetben csak összejövetelek voltak. Az évek múltával, és a nyugdíjasaink számának növekedésesével a klubélet egyre színesebbé vált, a rendezvények folyamatosan bővültek. A klubvezetők igyekeztek minél érdekesebb programokkal szervezni a tagságnak.

A klubvezetők napjainkig: Sebestyén Ferenc 1996 – 2000-ig, Bagyinszki Gyula 2001 – 2003-ig, Gyurkó László 2004 – 2006-ig, Géczy Attila 2007 – 2019-ig, Tőzsér Tünde Adél 2019-től napjainkig.

Sajnálatosan közülük ketten már az „Égi Vámhivatal” közösségében teljesítenek szolgálatot: Géczy Attila (2019.), Sebestyén Ferenc (2020.).

2008–ban Tőzsér Tünde Adél javaslatára, az országban először, egyedülálló módon került megrendezésre a szlovák vámszervekkel közösen tartott találkozó. A vacsorával egybekötött beszélgetés annyira jól sikerült, hogy azóta is minden évben megrendezésre kerül. Az egyik évben mi látogatunk a szlovák kollégákhoz, a másik évben ők jönnek hozzánk. Ennek a hagyománynak a folytatásában a koronavírus gátolt meg minket 2020–ban, de a vész elmúltával folytatni fogjuk a találkozókat.

Klubéletünkről. Jelenleg 53 fő taggal rendelkezünk. Összejöveteleinket a Központi Vámhivatalban szoktuk megtartani, melyen jelenlétükkel (rendezvényeinken is) mindig megtisztelnek a NAV vezetői (dr. Gál Zoltán igazgató, és Blahó Péter ezredes, igazgató h.) akik, amiben csak tudják, segítik a klub működését.

Az év eleji évértékelő összejövetelen vázoljuk fel a tagságnak. az adott évre tervezett programjainkat, melyek az utóbbi években egyre változatosabbak. Szervezünk egy napos kirándulásokat (ebből többet is), és egy 2-3 éjszakás wellness fürdőzést, vagy külföldi buszos kirándulást.

Rendezvényeinket nem csak a klubtagok, hanem azok családtagjaik, és a barátaink is látogatják. A résztvevők száma változó, a helyi kirándulásokon 10-15 fő, a wellness fürdőzéseken 20-40 fő, de az Erdély-i körutazáson 50 fő vett részt.

A programok szervezésénél elsődleges szempont, hogy mindenki találhasson benne kedvére valót. Külön köszönet érte a klubvezetőknek, és a segítőiknek, hiszen például egy többnapos, buszos kirándulás megszervezése (utazás, ellátás, szállás, klf. programok) igencsak hálátlan, és idegőrlő feladat.

Programjainkról (röviden):

Egy napos kirándulások (gyalogtúra, helyi járatú autóbusz, személyautó, kisvonat):

– Somoskő, Somoskői vár, Salgóbánya, Kisfaludi lovas tanya, Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Szentkút, Egerszalók, Sátoroska Bukovinka (Szlovákia) stb. Ezeket a rendezvényeket szalonnasütés, bográcsozás, strandolás, szeszfőzdei látogatás színesítette még.

– Kecskeméti gyárlátogatás a Mercedes autógyárban.

Több napos kirándulások (autóbusz, vonat):

– Hazai wellness fürdőzés. Kisújszállás, Füzesgyarmat, Zsóri, Hajdúszoboszló, Balmazújváros.

– Külföldi kirándulások: Látka, Losonc, Erdélyi kirándulás (Parajd, Szováta, Kőrispatak, Gyilkos tó, Békás-szoros, Gyimes, Ezer éves határ, Zeteváralja, Madarasi Hargita, Csíkszereda, Csíksomlyó, Korond, Királyhágó), Prága.

Magyar szlovák vámos találkozó:

Fehér asztal mellett, vacsorázás, egy pohár bor mellett. Nosztalgiázás.

Az utóbbi években színházlátogatásokat is szervezünk (Eger, Salgótarján), ami nagy népszerűségnek örvend.

2020-ban Balog Miklós klubtagunk lakásának a felújítása jelentett nem kis feladatot.

Ugyancsak ennek az év végén tartottunk egy kolbásztöltést Kőnig Feri klubtársunk házában, ami nagyon jól sikerült.

Betegek látogatása, támogatása, segítése, özvegyekkel kapcsolattartás, hagyományok ápolása, szociális segélyek intézése.

Évzáró taggyűlés, kerek évfordulós születésnaposok köszöntése. Az év értékelése, egy finom vacsora mellett.

Kapcsolattartás telefonon, és a Facebook –on (zárt csoport) történik. A klubtagok naprakész információkat találhatnak a klub életéről, kirándulásokról (fénykép, videó), közelgő programokról, a NAV NYOSZ híreiről.

A koronavírus járvány, mint mindenki másnak, nekünk is megváltoztatta a „klubéletünket”. Megtervezett programok maradtak el, és erre az évre sem mertünk még semmit szervezni. Bízunk benne, hogy hamarosan véget ér ez a rémálom. Addig is a Facebook –on lévő zárt csoport (99 tag) visszanézheti a korábbi élményeink fotóit, videóit.

Bozsó Róbert