Néhai Varga Ágoston nyugállományú pénzügyőr alezredes 2003-ban megalapította a Komárom-Esztergom megyei nyugdíjas klubot. Akkoriban 15 fővel indult a klubélet, ami később hol több, hol kevesebb létszámmal, de töretlen lelkesedéssel működött.

A klub sajnos nem kaphatott egy olyan helyiséget, ahol a tagság rendszeresen összejöhetett volna, így a programok mindig úgy kerültek összeállításra, hogy az összejöveteleket, rendezvényeket külsős helyszíneken lehessen megtartani. Éveken keresztül a Komáromi Városi Tűzoltóság fogadta be a klubot a hivatalos rendezvények megtartására, mint pl. az éves közgyűlés. A klub vezetősége az adminisztrációs feladatokat otthonukban végezték, de a vezetői ülésekre is egy-egy vezető lakásában került sor. A látszatra mostoha körülmények nem törték le a tagság és a vezetőség lelkesedését, inkább olyan programok szervezésére ösztönözték, amelyek áthidalták ezt a nehézséget. Így vált meghatározó profiljává a klubnak a belföldi- és külföldi kirándulások szervezése, a környékben működő bérelhető közösségi épületek alkalmi bérbevétele.

Az évek során bebarangoltuk Szlovákia kevésbé ismert zugait, de jártunk Pozsonyban is, és a belföldi utazásaink is felejthetetlen élményekkel ajándékozták meg a tagságot. A Komáromi Fürdő adta lehetőségeket is jól használta a klub, bérletet vásároltak, amelyeket a klubtagok bármikor igénybe vehettek. A korábbi Koppánymonostori Ifjúsági tábor épületében tartottuk meg minden évben a bográcsozási napot, ami mindig egy kulturális programmal társult. Megismertük Komárom nevezetességeit, kisvonattal bejártuk a város Szlovák részén fekvő nevezetességeit is. Ez talán a legkedveltebb programjaink egyike. A város szépséges elhelyezkedése, a Duna nyújtotta csodálatos panoráma az országos nyugdíjas klub vezetőségét is idevonzotta, mi pedig nagyon örültünk, hogy megtiszteltek minket a látogatásaikkal, meghallgatták terveinket, részt vettek programjainkban.  Jelenleg 54 fő a tagság létszáma. Jó lenne, ha a fiatalabb korosztály is nagyobb számban képviselné magát, sajnos sokan még a nyugdíj mellett munkát vállalnak, így erre már nem jut idő, energia.

A pandémia felfüggesztette a szokásos programok végrehajtását, interneten tartjuk a kapcsolatot egymással, és tartjuk a lelket egymásban. Még kitart a lelkesedés, és mindannyian nagyon várjuk, hogy újra a régi mederben folyhasson a klubélet. A virtuális szereplési lehetőségeket felhasználva két tagunk is részt vett különféle kulturális eseményen, Dr. Major Mária harmonikázott, Egyed László pedig szavalt.

Nagyon reméljük, kitartásunk és lelkesedésünk túléli a pandémiát. Jó lenne ismét barangolni, bort kóstolni, nosztalgiázni, nótázgatni együtt. Jó lenne végre szorongás nélkül élni a megszokott nyugdíjas életünket, jó lenne kezet rázni, átölelni egymást, és örülni, hogy mi még itt vagyunk, folytathatjuk!

dr. Major Mária