A NAVNYOSZ többi klubjaival ellentétben a klubunk nevében ( már) nem szerepel a „ pénzügyőr” vagy  az „adóági” megnevezés. Ugyanis 2018 márciusa óta a klubban együtt tevékenykednek a volt pénzügyőr nyugdíjasok, illetve szolgálati járandóságosok, ( jaj, de csúcsa ez a szó) és az APEH volt dolgozói, jelenlegi nyugdíjasai.

Továbbá van már olyan nyugdíjas klubtagunk is, aki az összevonást követően ténylegesen, mint NAV dolgozó jött el nyugdíjba. A NAV gyakori átszervezése miatt a jövőben már csak olyan nyugdíjasaink lesznek, akik nem azt mondják magukról, hogy pénzügyőrök, vagy adóügyesek, hanem azt, hogy NAV-osok. Így el fogunk jutni oda, hogy a klubok nevében egy idő után már csak nosztalgiát jelent az elődszervek megjelölése.

De ne fussunk ennyire előre, tekerjük talán visszább az idő kerekét.

Hogy meddig? Igazából nem tudom megmondani.

Ugyanis a klub, mint Debreceni Pénzügyőr klub valamikor a 90-es évek közepén alakult. Sajnos pontos dátummal nem tudok szolgálni, mert az akkori klubtagok közül már csak egy kolléganőt tudtam elérni, a többiek sajnos már nem élnek, de Ő sem igazán emlékezett pontos dátumra. Maradjunk tehát annyiban, hogy talán 1995-ben jött létre. Ami viszont biztos, hogy a klub akkori vezetője Józsa Sándor volt.

Majd később átvette a szerepét Szabó Miklós, Őt pedig Fábián Gábor követte. Sajnos haláluk után a klub gazda nélkül maradt, nem választott új vezetőt, vagyis inkább senki nem vállalta el ezt a szerepet.

Egyre ritkábbak voltak a találkozók, míg 2010 környékére már csak papíron volt jegyezhető.

Ekkor, az akkori régiófelelős, Borsi Béla unszolására néhányan összeálltunk, hogy megpróbáljuk újra gatyába rázni a társaságot, elindítva ez által a 2.0-ás verziót

2011 március 16-án 17 fő részvételével egy alakuló ülésen Orbán Bélát választottuk meg klubvezetőnek.  A régi klub tagjai nem igazán aktivizálták magukat, így gyakorlatilag egy igen fiatal, jelentős részben szolgálati járadékosokból álló klub jött létre. Többen meg is jegyezték, hogy miért nevezzük magunkat nyugdíjas klubnak, mikor nem vagyunk azok.

Klubvezetőnk 2014 februárjában lemondott, így az akkor megtartott szavazáson rám esett a választás.

2014 ben Debrecenben megalakult egy másik klub is, ez pedig a Debreceni Adóügyi klub volt. Annak vezetője- Pósa Lászlóné- 2017-ben bekövetkezett halála után a klub nem kívánt önállóan működni.  Kéréssel fordultak hozzánk, hogy amennyiben volna rá mód, úgy szívesen csatlakoznának.

Így 2018 márciusában létrejött a fúzió, és az országban egyedülálló módon vegyes klubként működünk. A kezdeti idegenkedéseket követően azonban jól összehangolódott a két társaság, és most már mondhatom, hogy tökéletesen megértjük egymást.

A klubfoglalkozásainkat eleinte a NAV székházaiban tartottuk, míg egyszer felmerült az ötlet, hogy van Debrecenben, a belvárosban egy NAV szolgálati férőhely. Megigényeltük, és készséggel ideadták. Ezt követően szinte minden alkalommal a Cserepes utcai férőhelyet vesszük igénybe. Jól felszerelt kertes, teraszos, tűzrakó hellyel ellátott épület. Ideális néhány órás összejövetelre. No és persze valami jó kis bográcsos elkészítésére.

A rendezvényeink közül, talán mint mindenhol, a legkedveltebbek a kirándulások. Évente két-három alkalommal megyünk hosszabb rövidebb időre megismerni kis hazánk közelebbi, és nagy Magyarország távolabbi tájait.

Előszeretettel járunk Erdélybe. Voltunk Déván, Vajdahunyadon, Torockón, Farkaslakán. Elmentünk a máramarosi hegyekig, legutóbb pedig egészen Brassóig utaztunk, de megjártuk a transzfogarasi autóutat is. Ezek a kirándulások általában három-négy naposak.

De jártunk Szlovákiában Kassán és megnéztük a szepesi várat is. Míg Magyarországon Szabolcs és Szatmár tájait, a Zemplént, vagy éppen Ópusztaszert említeném meg.

Ilyenkor nem feledkezünk meg elődeinkről sem. Koszorút helyeztünk el többek között, Arany János szülőházánál Nagyszalontán, Dózsa György Dálnokon lévő szobránál, az aradi vértanúk emlékművénél, vagy Kölcsei szatmárcsekei nyugvóhelyén.

Kedvelt program még a színházlátogatás, akár szabadtéri, akár zárt termi előadásról legyen szó.

Rendszeresen megtartjuk az évbúcsúztató bankettünket, ahol a kerek évfordulósok köszöntése is megtörténik.

A vezetésben nagy segítségemre van Szabó Imréné Katika, akivel már a megalakulás óta szervezzük a programokat, istápoljuk a tagjainkat. Ö egyben a klub pénztárosa is.

Sajnos az utóbbi időben a klub létszáma megfogyatkozott, többen is más irányú elfoglaltságaik miatt nem tudnak rendszeresen részt venni a foglalkozáson, így kiléptek.

Sajnos több haláleset is történt, közöttük Nagy Gyula, aki egyben a régiófelelősi feladatokat is ellátta. Kettőnk kezdeményezésére került megrendezésre az országos főzőverseny, melynek elnevezése ezentúl Nagy Gyula emlékverseny.

Varga István, klubvezető