A FOLLY Arborétum a Balaton Északi partján Badacsonytomaj mai településrészén, Badacsonyörsön van. Egész évben látogatható. A Balaton északi partján haladó 71-es főúton közelíthető meg. Személyautóval az Ábrahámhegy felől a FOLLY táblával jelölt kereszteződésben a 71 es útról letérve a Kápolnavölgyi úton keresztül lehet eljutni az arborétumhoz. Az Arborétumhoz vezető út keskeny egysávos, egyirányú, a főútról letérve dombon felfelé kell haladni, egyes helyeken meredek kapaszkodókkal. Ezen az úton gyalogos sétával is megközelíthető az arborétum bejárata. Akik autóbusszal érkeznek, az autóbusznak a Badacsonyörsi horgászkikötőnél van lehetősége a parkolásra. Innen az arborétum bejáratához egysávos, keskeny, kanyargós út vezet.

Az arborétum a FOLLY család által telepített, művelt, gondozott kert. Jelenleg is a FOLLY család tulajdona, Ők működtetik az arborétumot. Az 1900-as évek elején FOLLY Gyula pécsi orvos kezdte az egzotikus örökzöldek telepítését. Hosszú évek kimaradása után került sor újabb növények, cédrusok telepítésére.

Néhány éve egy szép tavaszi napon reggel gyülekezett a Veszprém megyei Adóügyi Klub kis csapata a városunk nyugati kapujában a Vámosi úti parkolóban. Személygépkocsikba szálltunk és elindultunk Nagyvázsonyon keresztül a Balaton partra. Zánkára érve a Balaton partján folytattuk utunkat. . Már útközben is gyönyörködhettünk a szép tájba.  Megérkezve úti célunkhoz néhány órás sétát tettünk az arborétumban. Séta utunk során megcsodálhattuk az arborétumban található csodálatos különböző kontinensekről származó több mint 100 év alatt összegyűjtött különleges ciprusokat, cédrusokat, fenyőket. A természetes erdőn keresztül vezető úton felmásztunk a hegytetőre a kilátóhoz.

A kilátónál is tartottunk egy kis pihenőt és gyönyörködtünk a környező csodálatos tájban. Folytattuk sétánkat a kiépített séta útvonalon, közben van több pihenőhely ahonnan csodálhattuk a lenyűgöző kilátást, részben az arborétumra, a szőlővel telepített területekre és a Balatonra és a déli partra.  Fából kialakított játszóteret élvezhetnek elsősorban kisebb és nagyobb gyerekek.  Szervezhetők ide családi kirándulások is. Sétánk végére érve, teraszon, a friss levegőn a csodálatos kilátás mellett megpihentünk, beszélgettünk. Fogyasztható itt kávé, tea, házi szörp és saját termelésű borok, de étkezési lehetőség is adott.

Nagyon kellemes órákat töltöttünk el együtt ebben a csodálatos környezetben az élő „fenyőmúzeumban” a Balaton északi partján. Érdemes felkeresni ezt a helyet.

Haza fele utunk a Balaton északi partján vezetett. Útközben gyönyörködhettünk a szeretett Balaton melletti településekbe és a magyar tengerbe.

Vajda Tamásné titkár