Sürgős utazásunkra az ürügy a Munkácsy kiállítás megtekintése volt az Eszterházy palotában 18 fős csoportommal. A Keletiből IC-vel röpke másfél óra alatt Győrbe érkeztünk. A Városháza mellett elhaladva végig bóklásztunk a sétáló utcán – Baross Gábor és a Csónakázó szobra megtekintése után elértük a Király utcát.  Mivel csak délben kaptunk lehetőséget szakmai vezetésre a kiállításon, kényeztettük magunkat a Bergmann cukrászdában és másutt kávéval és fáintos süteménnyel. Azért maradt idő a barokk Széchenyi téren megnézni a bencés templomot és rendházat, az Apátúr és a Vastuskós házat, valamint Jedlik Ányos és Czuczor Gergely bencés szerzetesek szobrát, a Liszt Ferenc utcában pedig a Zichy palotát.

Munkácsy Mihály életéről és festészetéről sok újdonsággal gazdagodtunk, önkéntelenül is összehasonlítottuk a Nemzeti Galériában lévő Ásító inast az itt látottakkal.  Az Aranyecset életrajzi regényt bájos tárlatvezetőnk megpróbálta felülírni sok tekintetben.

A győri Nemzeti Színház mellett található, ihletett Komédiás étterem donga boltozatú pincéjében fogyasztottuk el megérdemelt ízletes ebédünket.

Ezután a csoport nagyobbik része egyórás sétára merészkedett az Óvárosban. A  Frigyláda és a  Jedlik Ányost  dicsérő  szódás üveg szobrok estek útba a Duna kapu tér  felé, ahol a Pulzus nagyítóval és  vaskakassal ismerkedtünk. Itt ömlik be a Rába a Mosoni Dunába. A Káptalan dombon a Látogató központ egy kis termében megpillantottuk Szent László királyunk hermáját (fej-ereklye tartóját, mely ezüstből készült, arany bevonattal) . A Bazilika zárva volt. A Bécsi kapu téren a barokk Kármelita templom előtt áll Kisfaludy Károly reformkori költő szobra.  Szülőföldem szép határa, meglátlak-e valahára – sóhajtotta annak idején.

Hogy nem a levegőbe beszélek, bizonyítsák a mellékelt képek. A Munkácsy festmények fotósa kirándulásunkat kezdeményező tagja volt.

 

Péchy Zsolt, Adóhivatali Központ Klub