Elmaradtak a szokásos év végi nyugdíjas találkozók 2020-ban, mivel a világjárvány miatt tilos volt tömegrendezvényeket tartani. Idén bizakodva vártuk, hogy viszontláthassuk ritkán látott egykori kollégáinkat, ismerőseinket. A mindig december elejére időzített találkozót most októberre hozták előre a NAV KEKI előrelátó vezetői Pasaréten, a rendezvény állandó helyszínén.

A NAV vezetője által is aláírt Együttműködési Megállapodásban foglaltak szerint az igazgatóságok feladata a hozzájuk tartozó nyugdíjasok év végi vendéglátása, a találkozó lehetőségének megteremtése. Ezt a szerepet a budapesti pénzügyőrök és az elődszervezetek csúcsszerveinek nyugdíjasai vonatkozásában a Kulturális, Egészségügyi és Képzési Intézet tölti be. Ahogy eddig is, két részletben, 12-én az adóhivatali, 13-án a pénzügyőri nyugdíjasok élhettek a meghívás lehetőségével.

A Vám- és Pénzügyőrségtől nyugállományba vonultakat dr. Bocsó Gábor pénzügyőr alezredes, a KEKI igazgatóhelyettese köszöntötte elsőként, majd átadta a szót Bakai Kristóf Péter pénzügyőr ezredesnek, a NAV Központi Irányítás vámszakmai főigazgatójának. Őt követte Magyar Melinda pénzügyőr alezredes, a NAV KI Humánpolitikai Főosztály osztályvezetője. Nagy érdeklődéssel hallgatták nyugdíjasaink a szakmai tájékoztatást, és a pénzügyőröket érintő változásokat. Új fogalommal kellett megismerkednünk: pénzügyőr státuszú foglalkoztatott. A régóta tervezett civilesítésnek ez egyfajta lépcsőfoka. Megmarad a rendfokozat, de csak társasági egyenruha viselésére jogosultak, s egyéb kedvezményeknek sem érintettjei már azok a pénzügyőrök, akik nem kifejezetten szakmai szolgálatot látnak el. Az országosan több mint hetven fő, akiknek ez nem felelt meg, leszerelt. Megtudtuk, hogy a NAV járvány által sújtott kollégáinak családjai számára adománygyűjtési akció révén segítenek, ami a 18 ezer főt számláló szervezetnél eredményesnek mondható. Létrehoztak egy NAV-os alapítványt is, ahová az 1 %-ot lehet felajánlani. Végül pedig hírt kaptunk egy tiszteletet érdemlő jubileumról: a Mohácsi Vámhivatal megalakulásának 100. évfordulóját ünnepelte idén a vámszakma. Gratulálunk!

Felszólalásában dr. Kaizinger Tibor elnök megköszönte a NAV-tól érkező sokféle segítséget, amely lehetővé teszi a Szövetség működését, kiemelten a szociális és kegyeleti támogatásra, valamint a nagy, országos rendezvényeinkhez adott pénzügyi keretet. Hagyományainknak megfelelően elhunyt kollégáinkra emlékezve egyperces néma felállásra kérte a jelenlévőket. A beszédek elhangzása után ismét dr. Bocsó Gábor emelkedett szólásra, kifejezte örömét, hogy a körülmények ellenére ilyen sokan eljöttek a találkozóra, és többek között reményének adott hangot, hogy az üdülési lehetőségeket továbbra is igénybe veszik nyugdíjasaink. A Pénzügyőr Zenekar október 21-i koncertjére invitálta a jelenlévőket, amelynek plakátját már megjelentettük a honlapon s Facebook oldalunkon.

Örömünkre, nyolcvanöt évének ellenére, eljött a találkozóra dr. Balogh György nyugalmazott pénzügyőr altábornagy, volt országos parancsnok is, aki nagy tapsot kapott üdvözlésekor. Megszokott helyén foglalt helyet Czikora András nyugalmazott pénzügyőr vezérőrnagy, a NAV NYOSZ korábbi elnöke. Érdekes, hogy kialakult asztaltársaságok mindig ugyanoda telepednek le. Most végre a Szockus nyugdíjasait is erre a napra hívták, így zenészeinkkel is találkozhattunk. Az emeleten a VPOP személyzetisei mellett sok ismerős kolléga foglalt helyet, és egy csoportban a PSE öregfiúk focistái, még mindig tartva vagány sport imidzsüket, bőven találtak beszédtémát. Jövés-menés, társalgás, ahogy ez már lenni szokott. Csak az ízletes ebéd idejére csitult el az étterem mindkét szintje valamelyest. Jó volt megint együtt lenni!

Köszönjük a NAV KEKI vezetőinek és munkatársainak, hogy minden gátló tényező ellenére, szellemi, fizikai és anyagi erőt nem kímélve, lehetőséget adtak az év végi találkozóra, amely számon tartott, fontos eseménye nyugdíjasainknak! Köszönjük magas rangú vezetőinknek, hogy jelenlétükkel és felszólalásukkal megtisztelték nyugdíjas közösségünket, amely együttérzéssel figyeli szakmánk és szakmai utódaink sorsának alakulását!

B. Gados Júlia