A CÉKLAegyik fontos növényünk, együnk gyakrabban.

Ez a rendkívüli növény nemcsak finom, de számos egészségügyi előnnyel is kecsegtet. Különleges tulajdonságai közé tartozik, hogy segít eltávolítani a zsírt a májról, tisztítja a vastagbelet, és hozzájárul a látás javításához.

Javítja a vérkeringést, energetizál, és hozzájárul a stressz elleni küzdelemhez is. Gyulladáscsökkentő hatása és antioxidánsokban gazdag összetétele révén védi a szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól.

Céklasaláta, az egészséged vörös őre

Hozzávalók:

  • 2-3 cékla
  • 2 fej vöröshagyma
  • extra szűz olívaolaj
  • ecet
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A céklát hámozzuk meg, főzzük meg egy csipet sóval, majd szeleteljük fel!
  2. Keverjük össze a finomra vágott vöröshagymával, ízesítsük olívaolajjal és ecettel, majd ízlés szerint sózzuk meg!
  3. Az így elkészült salátát bőven locsoljuk meg salátaecettel, és hagyjuk állni egy órán át!

Nekem van egy lényerő (tekerős, mint a húsdaráló) gépem és azzal darálom le a zöldségeket, répaféléket, közte a céklát, természetesen felszeletelve. Minden esetben teszek hozzá almát, melynek a savtartalma fontos tartósításként és emésztés szempontjából.

CICKAFARK– csodanövény

A növény latin neve: Achillea millefolium. Millefollii herba a hatóanyaga. A drogot a növény virágzó hajtásainak felső 30-40 cm-es részei, a virágzata (Millefollii flos) adja. Napos időben, délben kell gyűjteni.

Eukaliptol tartalmú illóolajat, proazulént amely a szárítás során kamazulénné alakul, achillein gliko-alkaloidot, flavonoidokat, cseranyagot, kolint, gyantát, akonitsavat, aszparagint, zsírosolajat, enzimet tartalmaz. Teája gyógyítja a májat, epét, gyomrot, nyelőcsövet, rendezi a hormonális gondokat, premenstruációs szindrómára, klimaxra, petefészek és méh bajaira is alkalmazható. Bőr és húgyuti problémákra, ekcémára is használják. Más teákkal keverve Treben a rákra is ajánlja, visszafordíthatja a tumorok növekedését.

Fogyasztási javallat:

Főzetét 2 kávéskanál drogot 1/4 liter vízhez, 3 percig főzve készítik. Tea: 1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk negyed liter vízhez, forrázzuk le, majd 10 perc után szűrjük le. Kúraszerűen napi 2 csészényi fogyasztható belőle 6 héten át.

Borogatás: Forrázzunk le 0,5 l forrásban lévő vízzel 1 maréknyi szárított cickafarkot. Gézbe téve rakjuk melegen a sebre.

Tinktúra: Egy üvegbe helyezünk 3-4 maréknyi friss cickafarkvirággal, leöntjük 40%-os pálinkával, majd két hétig állni hagyjuk meleg helyen.

Jáni Lajos