A CÉKLA – egyik fontos növényünk, együnk gyakrabban.
Ez a rendkívüli növény nemcsak finom, de számos egészségügyi előnnyel is kecsegtet. Különleges tulajdonságai közé tartozik, hogy segít eltávolítani a zsírt a májról, tisztítja a vastagbelet, és hozzájárul a látás javításához.
Javítja a vérkeringést, energetizál, és hozzájárul a stressz elleni küzdelemhez is. Gyulladáscsökkentő hatása és antioxidánsokban gazdag összetétele révén védi a szervezetet a szabadgyökök káros hatásaitól.
Céklasaláta, az egészséged vörös őre
Hozzávalók:
- 2-3 cékla
- 2 fej vöröshagyma
- extra szűz olívaolaj
- ecet
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- A céklát hámozzuk meg, főzzük meg egy csipet sóval, majd szeleteljük fel!
- Keverjük össze a finomra vágott vöröshagymával, ízesítsük olívaolajjal és ecettel, majd ízlés szerint sózzuk meg!
- Az így elkészült salátát bőven locsoljuk meg salátaecettel, és hagyjuk állni egy órán át!
Nekem van egy lényerő (tekerős, mint a húsdaráló) gépem és azzal darálom le a zöldségeket, répaféléket, közte a céklát, természetesen felszeletelve. Minden esetben teszek hozzá almát, melynek a savtartalma fontos tartósításként és emésztés szempontjából.
CICKAFARK– csodanövény
A növény latin neve: Achillea millefolium. Millefollii herba a hatóanyaga. A drogot a növény virágzó hajtásainak felső 30-40 cm-es részei, a virágzata (Millefollii flos) adja. Napos időben, délben kell gyűjteni.
Eukaliptol tartalmú illóolajat, proazulént amely a szárítás során kamazulénné alakul, achillein gliko-alkaloidot, flavonoidokat, cseranyagot, kolint, gyantát, akonitsavat, aszparagint, zsírosolajat, enzimet tartalmaz. Teája gyógyítja a májat, epét, gyomrot, nyelőcsövet, rendezi a hormonális gondokat, premenstruációs szindrómára, klimaxra, petefészek és méh bajaira is alkalmazható. Bőr és húgyuti problémákra, ekcémára is használják. Más teákkal keverve Treben a rákra is ajánlja, visszafordíthatja a tumorok növekedését.
Fogyasztási javallat:
Főzetét 2 kávéskanál drogot 1/4 liter vízhez, 3 percig főzve készítik. Tea: 1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk negyed liter vízhez, forrázzuk le, majd 10 perc után szűrjük le. Kúraszerűen napi 2 csészényi fogyasztható belőle 6 héten át.
Borogatás: Forrázzunk le 0,5 l forrásban lévő vízzel 1 maréknyi szárított cickafarkot. Gézbe téve rakjuk melegen a sebre.
Tinktúra: Egy üvegbe helyezünk 3-4 maréknyi friss cickafarkvirággal, leöntjük 40%-os pálinkával, majd két hétig állni hagyjuk meleg helyen.
Jáni Lajos