A csirke a fehérhúsú háziszárnyasok csoportjába tartozik. Húsának színe a vajszíntől a világos rózsaszínig terjed. Rostozata finom. Magas a fehérje- és víztartalma. Húsának minősége függ az állat korától, nemétől, fajtájától, táplálásától, vágási körülményeitől, a vágás és a felhasználás között eltelt időtől.

A csirkemell nagyon kevés zsírt tartalmaz és szinte semmi szénhidrát nem található benne. kalóriatartalma is nagyon alacsony. A legjobb, ha hűtött csirkemellet vásárolunk nem pedig fagyasztottat, mivel a kiolvasztás számos jótékony tulajdonságát elveszíti. Először meg kell nézni a színt. A csirkemellnek halvány rózsaszínűnek kell lennie; ha túl világos, sápadt, leolvasztották. Figyelnie kell arra is, hogy a felülete száraz legyen, vágások és szúrások nélkül, és ne legyenek foltok rajta. Másodszor, gyorsan meg kell kapnia a korábbi alakját, miután ujjal megnyomta. Harmadszor: méret. A túl nagy csirkemell azt jelzi, hogy a csirke öreg, húsa száraz és kemény. Biztosan túltáplálták, és gyakran adnak antibiotikumokat a baromfi takarmányához. Ezért válasszunk közepes méretű csirkemellet.

Elkészítésénél nekem mindig az a cél, hogy a csirkemell puha, lédús és ízletes legyen. Ezért ajánlom az alábbi receptet. Természetesen a recept elkészíthető más húsból is (pl. pulyka, sertés).

Zöldség köret, rizs (zöldséges rizs) illik a legjobban hozzá, de természetesen a hasábburgonya, vagy steak burgonya is fogyasztható hozzá.

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg csirkemell

20 dkg bacon szalonna

15 dkg reszelt sajt

4 evőkanál tejföl

3 evőkanál liszt

2 db tojás

só, bors, petrezselyemzöld – ízlés szerint

Elkészítése:

3 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, a liszttel, a sóval, a borssal a petrezselyemzölddel, 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk.

Az őzgerincformát (32 cm hosszú) kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából.

A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. 

Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat

Kenjük meg a maradék 1 evőkanál tejföllel, majd szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 perc alatt süssük készre.

Én ezután még kifordítom az őzgerincformából egy tepsire, és addig pirítom, míg a szalonna nem kap egy kis színt.