Jó humorú, kirándulni szerető klubtársaimmal már hét éve annak, hogy ilyenkor, tavasszal, felfedező útjainkra indultunk a történelmi, földrajzi, művészeti értékekben gazdag nógrádi tájakra.

Domboldalain, eredeti élőhelyein csodálhattuk meg, páratlan szépségű, védett tavaszi virágait, köztük a fekete kökörcsint, és a tavaszi héricset.

Az utóbbi jelenleg is felejthetetlen látványt nyújt a mátraverebélyi és lucfalvai domboldalakon.

A görög mitológiai történet szerint a tavaszi hérics, egy halandó, elragadó szépségű pásztorfiúról kapta latin nevét, az adonis vernalist.

Aphrodité a szépség és a szerelem istennője, beleszeretett szépsége miatt Adoniszba, és együtt vadászgattak. Arész, Aphrodité kedvese, féltékeny haragjában egy vadászaton vadkan képében megölte Adoniszt, akinek kiontott vére nyomán a Földön virágok, kökörcsinek fakadtak, lelke az alvilágba szállt.

Aphrodité utánament, hogy szerelmét visszahozza a Földre, ám Adoniszba az alvilág istennője is beleszeretett, ezért ezt nem engedte. Az istennők hajbakapásának Zeusz vetett véget azzal a döntésével, hogy Adonisz az év egyharmadát a Földön töltse Aphroditéval, egyharmadát az alvilágban Perszephonéval, a harmadik harmadával maga Adonisz rendelkezhet. Adonisz később ezt is Aphroditének ajándékozta, ezért ha azt látjuk, hogy az adonis vernais véré hullajtásként ontja virágait a tavaszi mezőkön, gondoljunk arra, hogy a görög mitológiából ismert szerelmesek újra együtt vannak a Földön.

Sajnos most tavasszal elmarad a kirándulásunk, de a kis virág talán egy kicsit enyhítheti, a covidfélelemtől  meggyötört lelkünket.

 

Szeretettel lejegyezte: Szilágyi Gáborné (Nógrád Adóági Klub tagja)