Palántáink már virágba borultak, de még most sem késő a következő módszer alkalmazása. A paradicsomnál ne várjuk meg, míg megbetegszik, egészséges állapotban megelőzésként permetezzük a hígított tejjel.

Jól tesszük, ha nagyobb eső után megelőzésként hígított tejjel lepermetezzük a veteményest, főleg a paradicsomot és az uborkát. A paradicsomvésznek egyébként a megelőzés szinte az egyetlen hatékony ellenszere, amelynek egyik eszköze lehet a tejes permetezés – a másik, hogy ne teremtsünk a gombák számára kedvező feltételeket: levegőtlen zsúfoltságot, ugyanilyen fontos, hogy az öntözővizet ne a növényre, hanem a földjére locsoljuk, ez sok kellemetlenségtől óv meg.

A józan paraszti ész szűrőjén átengedve hihetőnek tűnik néhány további magyarázat is. Ezek egyike, hogy a tej a növények levelére jutva megváltoztatja annak pH-értékét, s abban az állapotában már kevésbé ízlik a baktériumoknak. A tej a megelőzésen kívül is jó szolgálatot tehet – a gyógyító célú réztartalmú permetezés után is bevonhatjuk növényünket a tejes védőburokkal, amely egyúttal jobb tapadást is biztosít a növényen. A szakemberek többsége 1:6 arányban javasolja a tej és a víz keverékét, s ez a paradicsom mellett jó hatással van a kabakosokra, de hatásos a paprika, a karalábé, a zeller, sőt, a bazsalikom növényeinkre.

A tejes permetet használó kertészek már palántakorban elkezdik a kezelést, kiültetés után két hétre folytatják, s tíznaponta ismétlik. Mivel nagy hígítás javallott, nem tűnik túl drága megoldásnak. Nekem most van kísérleti stádiumban, mert az elmúlt évben patkoltam a paradicsomot, a földtől első ízköznél rézdróttal szúrtam át a tövét és bevált.

Végezetül vegyük számításba, hogy a tejes permet kiváló folyékony biolombtrágya is egyben, a benne lévő kalcium és cukor erősíti a növényt, amely így a betegségekkel szemben ellenállóbbá válik. Direkt ilyen célra a tejet felesben is használhatjuk, de így ne vigyük túlzásba. A talaj minőségét is javíthatjuk vele, a megsavanyodott tejet például ne a lefolyóba, inkább a komposztra öntsük. Végül is nem iszunk sok tejet!

(Jáni Lajos)