November 10-én megnéztük a rövidesen bezáró Gellért szállót a “Hosszúlépés. Járunk?” szervezésében. Közel harmincan jelentkeztünk a programra, csapatunk kiegészült az Észak-budapesti Igazgatóság nyugdíjasaival. Elmondhatjuk, hogy a pincétől a padlásig bejártuk ezt a patinás, de mára múzeumivá vált épületet. Séta vezetőnk, Szilágyi Adrienn történész bemutatta az 1918-ban megnyitott, szecessziós stílusban épült szálloda megépítésének történetét, korabeli fotókkal illusztrálva az akkori viszonyokat. Beszélt a szálloda híres vendégeiről, akik több- kevesebb időt töltöttek itt el, így Yehudi Menuhinról, Páger Antalról és Horthy Miklósról. 1919 tavaszán, a Tanácsköztársaság bukása után, a Gellért szálló a nemzeti kormány főhadiszállása lett, s a későbbi Kormányzó innen irányította a Nemzeti Hadsereget.

Sétánk során megnéztünk több szobát, köztük egy egyszerű egyágyas szobát a tetőtérben, melyhez zuhanyzó tartozik, de WC nem, valamint egy lakosztályt, melynek erkélyéről csodálatos látvány tárult elénk. Megnéztük még a már korábban, a vírus helyzet miatt, végleg bezárt presszót, ahol vezetőnk elmondta, hogy milyen magas színvonalú étkeztetés volt a vendéglátó egységekben. Gundel Károly is üzemeltette a korabeli éttermet.

A Gellért szálló december 1-i bezárásával lezárul egy több, mint százéves történet, a szállodát ebben a formájában, ahogy megismertük már nem lehet majd látni. A Danubius Hotels üzemeltette szállodát az új tulajdonos Indotek Group építi át ötcsillagos luxus szállodává. Az elképzelések szerint csak a homlokzat marad a régi, valamint a Gellért Gyógyfürdő sem változik egyelőre, mivel annak tulajdonosa más.

Élmény volt látni ezt a patinás, ám mára kissé lepusztult hotelt, ami a mi korosztályunknak sok kedves emléket jelent ifjabb korunkból.

Pólya Ani fényképeivel

Dérné Kati