zimunka

Kaspárné Németh Éva, a volt szobi vámhivatal nyugdíjasa vagyok. A vámhivatalban 1971 – 2002 között teljesítettem szolgálatot. A kézimunkázás közben sokat gondolok a “régi szép időkre”.

A horgolást, kötést édesanyám tanította meg, 12 – 13 éves koromban. Azóta nagyon sokfélét készítettem magamnak, lányomnak, az utóbbi 12 évben főleg unokáimnak. Az internetnek köszönhetően sok ötletet kapok akár hazai, akár külföldi kézimunkás oldalakról is. Mostanában főleg az állat,játékok készítése a fő hobbi. Ezek amigurumi technikával készülnek. 

Az amigurumi horgolt vagy kötött kitömött játékfigurát takar és az elkészítés technikájának a neve. És honnan ez a furcsa név? A név a technika eredetére utal, ez pedig egy japán technika. Eredeti japán figurák készítésének technikája, neve, a szó maga keleti névsorrendjében, magyaros átírásban: horgolt, kötött nuigurumi (kitömött játékfigura).
Jó 10 éve kezdett el terjedni széles körben ez a technika és kifejezés, az eredeti Japán kultúrából kitörve az eredeti japán formáktól eltérve sajátos formákat öltve. Leginkább állatokat készítettek ezzel a módszerrel, de közkedvelt módszer, különféle tárgyak, bábuk, babák készítéséhez is.

Ezekből több bemutatásra került a Mátyás utcai klubban, egy kiállításon.