Akad sok olyan levélzöldségféle, amelyet másodvetésként a nemrég bekövetkezett nyári napfordulót követően is vethetünk. Az év első felében már a paprika, paradicsom, padlizsán, cukkíni, tökfélék, gyökér zöldségek, amelyeket a termésük miatt fogyasztjuk.

Július elején sok helyen már felszedték vagy felszedésre kerül a saláta, borsó és a vajbab. Ezt követően a teendőnk meglazítani a talajt, nem kell ásni, hanem akinek van ásóvillája azzal, vagy sekélyen kapával.  Másodvetésként tehetünk helyükre leveleszöldségeket: endíviát, mángoldot, tépősalátát, fekete retket. Vethetünk még céklát, ez télire eltehetjük a kamrába, pincébe vagy a verembe.

Nekem nem nagy területem maradt, ezért zöld vajbabot tettem a felszabadult helyekre. Beáztattam 3-4 órára és úgy ültettem el, gyorsabban kel ki, ám a következő napokban fontos az öntözés. A cékla ültetést követően a kikelt céklát érdemes azonnal ritkítani, ha elérte az 5-10 cm magasságot és öntözni kell. Ültethetünk fodros vagy bimbóskelt, ezeket a télen is hagyhatjuk a talajban a fagyok nem nagyon károsítják. Ugyanakkor figyeljünk a paprika és paradicsom károsítóira, valamint a gyümölcsfáinkra, szőlőre, mert a nagy melegben a levéltetve, a gombabetegségek gyorsan terjednek.  Jó munkát kívánok a kerttel rendelkezőknek.

(Jáni Lajos)