Tegnap délután a széna “gurigák” gyűjtése volt a látványosság. Ma kora reggel keleti látóhatár alatt feltűnni igyekvő nap színesbe burkolta a felhőket és a több ezer kilométer magasan csíkot húzó repülőgépet. A látvány tündéri volt a 3 fokos hidegben, de a nappali időszakok kedveznek a őszi kerti munkáknak, igaz rövid időközben, mert rövidek a nappalok, de el lehet végezni az ásást és a dughagyma, fokhagyma ültetést, no meg a petrezselyem őszi ültetését. A komposzt halmot át lehet lapátolni, a nyesedékekkel ki lehet egészíteni, mert úgy sem lehet eltüzelni, viszont a komposztban hasznosul – rossz kifejezéssel élve – és hasznos lesz a tavaszi munkák során. Ezeket a pillanatokat örökítettem meg.

A komposztálás nagyszerűségéről sok mindent tudunk, – korábban már írtam róla, -többek között azt is, hogy a komposztálás végeredménye, az érett komposzt a legjobb természetes tápanyag-utánpótlást biztosítja a növényeink számára, hisz istállótrágyához jutni szinte lehetetlen. Ennek hiányában a legolcsóbb talajjavító. Magas humusztartalmának köszönhetően javítja a talaj minőségét és szerkezetét, jó víztartó.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a komposztálóba tehetjük a kertben keletkező összes – egészséges – növényi hulladékot, de fontos tudnunk, hogy a komposztálás folyamata annál gyorsabban megy végbe, minél kisebbre aprítjuk a komposztálóba kerülő növényi részeket. Persze a fertőzött, beteg növényi maradványok nem kerülhetnek bele. Ha az ősszel keletkezett növényi hulladék olyan nagy mennyiségű, hogy nem fér bele a komposztálóba, – mint ahogyan nálam is tapasztaltam – érdemes még egy komposztálót elhelyeznünk.

Az aprítógép megkönnyíti a munkánkat, fásszárú növényi hulladékhoz, vagy lágy- és a fásszárú hulladék aprításához is ajánlottak, valamint a fűnyíró, amellyel a füves területen – fűnyesedékkel együtt- összegyűjtjük a leveleket. A pázsitra hullott leveleket nem csak optikai okokból kell összegyűjteni a pázsitról, hanem azért is, mert a fűszálak az avar alatt nem jutnak elég fényhez és levegőhöz. A fűgyűjtő-kosaras fűnyírógép felszippantja a lehullott faleveleket a gyepről, apróra vágja azokat és kitűnő „alapanyaga” a komposztnak.

Egy fontos mozzanatot még megemlítek, ősszel a lemosó permetezés a leghatásosabb, hogy a következő évben ne érjen bennünket meglepetés. Ez azt jelenti, hogy bő lével, lemosás szerűen kell a permetlével öntözni a növényeket, hogy az minden rejtett zugba bejusson és végezzen a nem kívánatos jelenlévőkkel. Fontosnak tartom, hogy ne a kényelem legyen az elsődleges szempont, lehet, hogy a fák legmagasabb pontján van a legtöbb kártevő. Így hát háti vagy motoros permetezőgéphez csatlakoztatható hosszabbítóval ezeket a területeket is permetezzük le. A károsodott és beteg hajtásokat természetesen először távolítsuk el. A fagyok beállta után már ne permetezzünk!

Sikeres munkavégzést ebben a szép őszi időben, mert öröm a kert gondozása és a mozgás egészséges számunkra. Képek a kertemből és környékéről.

(Jáni Lajos)