Korábban már beszéltem az őszi előkészületi munkákról, a fák ritkító metszéséről, a fák törzsének meszeléséről, a lehullott – nem fertőzött – levelek komposztálásáról, a madarak etetéséről, most a novemberi teendőinket ne felejtsük elvégezni.

A pünkösdi rózsánkat metsszük meg, a télálló örökzöldek alakítását is elvégezhetjük. A rózsát talaj közelében vágjuk vissza, amikor a lombja már elkezd elszíneződni.

Ha még nem tettük meg, téliesítsük a kertet. A kerti zuhanyzót a fagyok előtt szereljük le, vagy engedjük le a vizet. Szedjük le, tisztítsuk meg a slagokat, és tekerjük össze őket. A kerti csapokat, vagy a víztartályokat ürítsük ki, mert a fagyok nagy kárt okozhatnak.

Kerti bútorainkat tisztítsuk meg és ápoljuk le, vagy vigyük őket fedett helyre.

Akinek medencéje van, tisztítsuk meg, szükség esetén algátlanítsuk, hagyjuk megszáradni, majd tegyük fedett helyre. Az alá terített tartót is vegyük fel a talajról, hogy alatta levegőhöz juthasson a föld és a gyep. A föl felszíne alatti medencékre is gondoljunk, ennek a téliesítését végezzük el.

A házunk, falházunk eresz csatornáit tisztítsuk meg. Az eldugult eresz képtelen ellátni a feladatát, a víz, vagy a hólé a ház falán fog lefolyni, beázást és penészedést okozva.

Ha még nem tettük meg nyírjuk le még az idei évben utoljára a füvet. Ne vágjuk 4-5 cm-nél rövidebbre, mert a hosszabb fű jobban tudja hasznosítani a napfényt. Azonban a túl hosszúra hagyott gyep sem ideális, mert kevésbé védett a téli időszakban. A levágott gyep a gyomoknak és a mohának is jobban ellenáll. A száradást követően mulcsként használhatjuk vagy a komposzthalomra terítsük.

Fontos, hogy ilyenkor már ne használjunk nitrogénben magas műtrágyát, mert általa meg fog nőni a fű, és így kevésbé lesz ellenálló a fagyokkal szemben. A fűnyírást követően, ha az utolsó volt ez évben, ürítsük ki a benzines fűnyíró olajtartályát és benzintartályát. Nézzük meg a kést, és ha szükséges, vigyük el élesíteni. Takarítsuk le a gépet, és tegyük védett helyre.

Az élő sövényt és bokrokat még nyírjuk meg, a leandereket vigyük védett helyre a fagyok elől. Valamint a citromfákat, pálmákat.

Tisztítsuk meg a kerti szerszámokat, húzzuk meg a csavarokat, élezzük és olajozzuk, amit kell és a fa fogókat is kenjük be faápolóval, hogy tavasszal ne törje fel a kezünket. Mindezeket, ha elvégeztük nyugodtan leülhetünk olvasni, televízió kedvenc csatornáját nézni és tervezni a kora tavaszi munkálatokat, a kerti vetésforgó előkészítését.

(Jáni Lajos)