Megérkezett a tavasz, igaz elmarad az előző évektől a meleg időjárást tekintve, de a természet nem felejt, kizöldülnek a fák ágai, megindult virágzás után a termés már mutatkozik a fákon és a veteményesben is virágzik a zöldborsó, szárba szökkent a hagyma, fokhagyma, retek, karalábé. Egy szóval megújul a természet, megjöttek a költöző madarak és az eső.

A kerttel rendelkezők nem lazíthatnak, figyelni kell a kártevőkre, gombákra. Aktuális feladat a cseresznyelégy és az almamoly jelenlétének felderítése, mert a borsó nagyságú cseresznyébe, meggybe a kéretlen látogatók bizony nagy kárt okozhatnak. A gyümölcsfák törzsén nagyon könnyen, szinte észrevétlenül felkúsznak a hernyók, a hangyák szorgalmasan látogatják a levéltetveket. Elsődleges megoldásként a bio védekezést javaslom.

Cseresznyelégy, almamoly, akták kártételének megakadályozására a fák déli oldalára a felső ágakhoz helyezzük ki ragacsos sárga lapokat. Gazdaboltokban beszerezhető. A cseresznyelégy megjelenésekor, amikor a lapon láthatóvá válik, el kell kezdeni a védekezés kiegészítését a permetezéssel. Erre ajánlom a Mospilán 20 SG 14 napos permetezőszert, amely ajánlatos a többi gyümölcsfára és a kerti növényeinkre is permetezni. Most kell kezdeni a varasodás és a lisztharmat elleni védekezést, mert az esős időjárás és a szél elősegíti.

Az almamoly ellen a fák törzsére most lehet kihelyezni a hernyófogó öveket. Az első nemzedék lárvái költöznek alájuk, bábozódni. A szüretig 10-14 naponta cseréljük és semmisítsük meg. A hernyófogó övet házilag is elkészíthetjük. Szárazon kell tartani az öveket, érdemes egy körgallérral lefedni a búvóhelynek szánt kötelet, papírtekercset. Lehet vásárolni ragacsos szalagot, amit a fák törzsére erősítünk, megfogja a kéretlen betolakodókat, na és ha nem vigyázunk a kezünkhöz is rátapad.

A rovarkártevők mellett figyeljük és fordítsunk gondot a gomba kártevőkre is. Ne legyünk optimisták, figyeljük a gyümölcsfáinkat, mert a levél tetvek is megjelentek a fáinkon, erre a törzsön felfelé igyekvő hangya masírozás is figyelmeztet. A levélpirosító levéltetű szaporodik a ribizke bokraimon, kis mennyiségben leszedem és megsemmisítem, de a szaporodásuk irtózatosan gyors, ezért a permetezés sok esetben nem hagyható el.

Most volt a méhek világnapja május 20-án, sajnos egyre kevesebb a méh, amelynek több oka is van, de erre most nem térek ki. Kertekben érdemes kihelyezni, akár saját készítésű rovarhotelt. Dániában a törvény előírja a nagygazdaság tulajdonosainak, hogy földjük ötödét virágokkal ültessék be a méhek számára! Magyarországon még nem tartunk ott, de a házikertekben, városokban az erkélyeken egyre több helyen találkozhatunk virágokkal és megindult a fásítási program, amely dicséretre méltó. Sopronban és Mosonmagyaróváron folyik a virág ültetés a városban.   (Jáni Lajos)