A Honlapba küldöm a következő cikket képeimmel együtt, amely most a “Gyümölcsoltó Boldogasszony”  (márc 25.) időszakában aktuális. Mától már lehet az oltással – gyümölcsfa- foglalkozni, mert a megeredés a legbiztosabb. (Jáni Lajos)

 

Gyümölcsfák átoltása

Az oltás nem ördöngös művelet, csak elsőre, másodikra bonyolult, de ha már belejöttünk nagyszerű élményt teremthetünk a magunk és barátaink számára. Ha szükségesnek véljük oltsuk át a gyümölcsfánkat. Első lépés az oltáshoz, az oltóvessző megszedése, ami arra vár, hogy felhasználjuk.

Fogalmak: alany: amit be fogunk oltani.  nemes: az értékes növény vesszője

Többféle oltásmód van, bármelyiket alkalmazhatjuk, a lényeg, hogy az alanyon már duzzadjanak a rügyek, vagyis meginduljon a keringés, míg a nemes még mindig pihenő állapotban legyen. Tehát az oltás időszaka előtt be kell gyűjtenünk a nemes

vesszőket, amit tárolhatunk a hűtőszekrényben, persze feliratozva, amennyiben több félét tárolunk. Vékonyabb magoncok, gyökérsarjak, ágvégek esetében célszerű a hasítékolást alkalmazni.

Az alanyt a kívánt magasságban visszavágjuk, és az oltókéssel egy határozott mozdulattal keresztben bemetsszük.

A nemest mindkét végén ék alakban levágjuk. A vágási felületet nem szabad tapogatni, a késünket úgy vezetjük, hogy a vágott részhez ne érjünk hozzá. Az alany hasítékába beillesztjük a nemes részt. Figyeljünk arra, hogy a nemes az alany hasítékába a kéregszintben egy vonalban legyen, nem beljebb, nem kijjebb, nem középen, hanem a szélén. A nemes stabilan ül az ékben, nem billeg, nem borul ki. Ettől függetlenül rögzítenünk kell és a sebet le kell zárnunk. Többféle megoldás van a rögzítésre, kapható oltószalag, de sokan használják eredménnyel a szigetelő szalagot is. Én ezzel dolgozom. A szalagot alulról fölfelé tekerjük körbe, így a felső réteg zárja az alsót – mint a tetőcserép – így ha esik az eső, nem megy kárba a munkánk. Ezután oltóviasszal vagy gazdaboltban kapható sebkezelővel lezárjuk a sebet. Minden sebfelületre kenjünk belőle. Célszerű még az oltásunkra egy nejlonzacskót is húzni és azt rögzíteni, az esetleges csapadék elkerülése miatt. A víz meghiúsíthatja munkánk eredményét.

A nemest – oltócsapot – ne hagyjuk hosszúra. Ez azt jelenti, hogy 2-3 szem rügy elég, a többit vágjuk vissza. Nemes vessző válogatáskor ügyeljünk arra, hogy hajtó rügyekkel rendelkezzen.

Ha most csináljuk életünkben először, ne várjunk 100%-os sikert. Az esetleges kudarc ne vegye kedvünket, ezt is meg kell tanulni, mint oly sok mindent. Nekem a múlt évben ilyenkor oltott öt oltásból kettő nem eredt meg. Képeken az oltásról, az eredményeiről számolok be.  (Jáni Lajos)