Nem tudom ki kezdeményezte, én Netye Mihálytól hallottam, hogy szervezzünk kiállítást a Mátyás utcában, ahol bemutatjuk tagjaink alkotásait. A Mini Galéria nem arra lett volna hivatott, hogy versenyeztesse az alkotókat, hanem arra, hogy bemutassa a műveket, lemosva ezzel a lélekről a mindennapok porát. (Pablo Picasso után szabadon.) Az ötletet nem követhette tett, mert a járványhelyzet miatt a Szövetség korlátozta a Mátyás utca használatát és leállította a központi, csoportos rendezvények szervezését. Így került sor arra, hogy az időközben elindított Facebook oldalon meghirdettem a Galéria virtuális változatát annak érdekében, hogy az összetartozás érzése fennmaradjon, a művészet szépsége, ha korlátozottan és másként is, de érvényesüljön. A felhívásra 7 társunk jelentkezett. Köszönet érte. A portré-riport sorozattal a „bátrakat”, az alkotókat mutatom be, névsor szerinti sorrendben. A cikk elsődlegesen a „Mi lapunk” számára íródott, de terjedelme meghaladta a rendelkezésre álló lehetőséget, így a lap szerkesztőjével egyetértésben a honlapot választottuk a megjelenés helyéül úgy, hogy beharangozzuk mind a Facebook oldalon, mind a lapunkban. A kérdéseket én (Horváth Attila, rövidítve HA) teszem fel, melyre az alkotók igyekeznek röviden válaszolni.

A hatodik „portré”

Szabóné Kiss Mártáról (SZKM)

HA: Hol dolgoztál, mikor mentél nyugdíjba? ?

SZKM: A VPÜSZK osztályvezetőjéből lettem „Nyugdíjas pénzügyőr főhadnagy” 1995.okt.31-én.

HA: Tagja vagy-e valamelyik klubnak? Van a Szövetségben megbízatásod?

SZKM: Kétlakiságom miatt (ősztől-tavaszig a Dunakanyarban, az év nagyobb részében a Dráva közelében élünk) úgy érzem, hogy jó szívvel, felelősséggel nem vállalhatok elkötelezettséget egy klubban sem.

Közösségi ember vagyok, ezt az is bizonyítja, hogy 46 évig egy váci kórusnak voltam a tagja. Hosszú éveken át én szerveztem a külföldi fellépéseknél az útjainkat. Finnországtól – Görögországig.

HA: Milyen hobbijaid vannak? A családban, ismerőseid körében van-e a hobbijaidnak előzménye, van-e követője?

SZKM: 45 éves korban nyugdíjasnak lenni nagy kihívás, de egyben szabadság is. Ezért úgy éreztem, hogy minden, ami eddig érdekelt és nem volt lehetőségem kipróbálni, azt most bepótolom!

Így elvégeztem a virágkötő tanfolyamot. Ezt követte üvegfestés, szövés, kreatív kézműves és a jobb agyféltekés rajz tanfolyam. Majd az Abo Art festés technikát tanultam. Az elmúlt 25 évbe a kötés és a gobelin készítés is belefért. Kiváltképp a Mucha képeket szeretem varrni.

A családomban az apai nagymamám csodás virágokat készített színes papírokból és azokat árulta vásárokban, búcsúkban. Szüleimtől csak a zene és az utazás szeretetét örököltem.

Meggyőződésem, hogy már kiskorban kell megmutatni a gyerekeknek a művészet sokszínűségét.

Fontosnak tartom a közös élményeket az unokákkal, ezért is vettünk részt közösen különféle tanfolyamokon, nyári kézműves táborokon. Ők most huszonévesen is sokat profitálnak az akkor tanultakból, pl. az agykontroll tanfolyam. Nekem pedig hatalmas élmény, hogy évente – az idei zárlatig – megmaradtak a közös városlátogatások, boldog tengerparti nyaralások!

HA: Miként szereztél tudomást a Mini Galériáról?

SZKM: Figyelem a volt munkahelyemmel kapcsolatos híreket, így találtam rá a Mini Galériára.

HA: Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel a Mini Galériában? Jó ötlet a virtuális galéria?

SZKM: Sajnos sok társam gondolja úgy, hogy a nyugdíjba vonulással bezárul valami és feleslegesnek, haszontalannak érzik magukat. ÁM, CSAK MOST NYÍLIK KI a VILÁG! Gondoltam, hogy a bemutatott munkáinkkal példát adhatunk másoknak az élményszerző elfoglaltság megtalálásához.

HA: Hova kerülnek műveid?

SZKM: Munkáimat először csak a magam örömére szántam, de mikor jelezték a szeretteim, hogy nekik is tetszik, akkor már ajándékozásra és a hálám jeléül készítettem.

A kis falunkban az érdeklődő gyerekeknek szívesen mutatom meg a különféle kreatív kézműves munkákat. Ezek a tanfolyamok elérhetetlenek számukra. Nagy az örömük egy-egy elkészített saját alkotás láttán. Az óvoda megszűnéséig gyakran készítettem 3D-s Hummel képeket, rajzokat 1o-15 kisgyereknek.

Nagyon sajnálom, hogy nem készítettem fotókat az évek során az elajándékozottakról, (üvegfestett órák, lámpák, rajzok, gobelinek). Most ezekkel lenne teljes a munkásságom.

HA: Részt vennél-e egy következő galériában?

SZKM: Igen, a meglévő, a Mini Galériában még be nem mutatott műveimből válogatva, illetve az újak elkészülte után, szívesen bemutatom az alkotásokat.

HA: Köszönöm, hogy válaszaiddal bemutatkoztál a honlap olvasóinak. Kívánom, hogy munkáid továbbra is szerezzenek neked és nekünk is örömet.

SZKM: Köszönet a Szerkesztő figyelmességének, hogy fontosnak tartja ki is van a munkák mögött!

Így sok érdekes, értékes embert ismerhettünk meg!

Lejegyezte: Horváth Attila

A hetedik alkotó bemutatása jövő héten következik.