Bevezetés

Nem tudom ki kezdeményezte, én Netye Mihálytól hallottam, hogy szervezzünk kiállítást a Mátyás utcában, ahol bemutatjuk tagjaink alkotásait. A Mini Galéria nem arra lett volna hivatott, hogy versenyeztesse az alkotókat, hanem arra, hogy bemutassa a műveket, lemosva ezzel a lélekről a mindennapok porát. (Pablo Picasso után szabadon.) Az ötletet nem követhette tett, mert a járványhelyzet miatt a Szövetség korlátozta a Mátyás utca használatát és leállította a központi, csoportos rendezvények szervezését. Így került sor arra, hogy az időközben elindított Facebook oldalon meghirdettem a Galéria virtuális változatát annak érdekében, hogy az összetartozás érzése fennmaradjon, a művészet szépsége, ha korlátozottan és másként is, de érvényesüljön. A felhívásra 7 társunk jelentkezett. Köszönet érte. A portré-riport sorozattal a „bátrakat”, az alkotókat mutatom be, névsor szerinti sorrendben. A cikk elsődlegesen a „Mi lapunk” számára íródott, de terjedelme meghaladta a rendelkezésre álló lehetőséget, így a lap szerkesztőjével egyetértésben a honlapot választottuk a megjelenés helyéül úgy, hogy beharangozzuk mind a Facebook oldalon, mind a lapunkban. A kérdéseket én (Horváth Attila, rövidítve HA) teszem fel, melyre az alkotók igyekeznek röviden válaszolni.

A negyedik „portré”

Kiss Mártáról (KM) készült.


HA: Hol dolgoztál?

KM: Az ELTE programozó matematikus szakának elvégzése után, 1978-ban az akkori Pénzügyminisztérium számítóközpontjába (PMSZK) mentem dolgozni. Ez az intézet lett – sok-sok átalakulás, összevonás után – a NAV informatikai szakterületének egyik alapja. 2019-ben, 41 év elteltével a NAV Informatikai Főosztályáról mentem nyugdíjba. Ez volt az egyetlen munkahelyem, ahol mind szakmailag, mind szervezetileg folyamatos kihívásokkal szembesülhettem, mert főnökeim jellemzően minden izgalmas, újszerű feladat végrehajtásában számítottak munkámra.

HA: Tagja vagy-e valamelyik klubnak?

KM: Jelenleg nem vagyok tagja egyetlen klubnak sem, de vannak erre vonatkozó terveim.

HA: Van a Szövetségben megbízatásod?

KM: Nincs.

HA: Van-e egyéb civil tevékenységed?

KM: Tízéves korom óta folyamatosan tagja vagyok amatőr kórusnak, sokat koncerteztünk külföldön és belföldön egyaránt. Jelenleg a solymári Szokolay Bálint női karban énekelek. Sajnos a próbák most a pandémia miatt szünetelnek, de várjuk a folytatást.

HA: Milyen hobbijaid vannak? Miért azok?

KM: A hobbijaimat az élethelyzeteim alakították, hozták felszínre. Volt idő, amikor évekig örömmel varrtam, kötöttem gyerekruhákat. Mindig szerettem a természetet, éveken keresztül szinte nem múlt el hónap, hogy barátaimmal ne kirándultunk volna. Most, hogy nyugdíjas lettem, több időt tudok szánni a kertgondozásra, és talán hobbinak nevezhetem azt is, hogy valamilyen segítő tevékenységben vegyek részt. A tavaszi karantén időszak “rávett” a rajzolásra. A vágyam valójában az, hogy fessek is, ennek első állomása lett a rajzolás.

HA: A családban, ismerőseid körében van-e a hobbijaidnak előzménye, van-e követője?

KM: Édesapám építészként gyönyörűen rajzolt, ha megérte volna a nyugdíjas éveit, biztos vagyok benne, hogy szélesebb körben is sikereket is aratott volna.

HA: Miként szereztél tudomást a Mini Galériáról?

KM: Talán a Facebook oldalon..?

HA: Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel benne?

KM: Jó játéknak tűnt….

HA: Az elismerések ösztönöztek-e a további alkotásokra?

KM: Örülök minden észrevételnek, de igazából a magam kedvére rajzolok.

HA: Jó ötlet-e a virtuális galéria?

KM: Igen, nagy örömmel láttam az amatőr művészek gyönyörű alkotásait.

HA: Hova kerülnek műveid?

KM: Egy-két rajzot már készítettem ajándékba, unokáim pedig elkérték a kedvenceiket. Furcsa szembesülni azzal, hogy rajzaimat falakon láthatom viszont.

HA: Részt vennél-e egy következő galériában?

KM: Valószínűleg igen.

HA: Köszönöm, hogy válaszaiddal bemutatkoztál a honlap olvasóinak. Kívánom, hogy munkáid továbbra is szerezzenek neked és nekünk is örömet.

KM: Számomra nagy örömmel indul a nap, ha rajzolok, az idő szinte repül, valódi flow-életérzés. Kívánom, hogy mindenki számára adasson meg ez az élmény.

Lejegyezte Horváth Attila

Rövidesen folytatom a többi alkotó bemutatását, őket is ebben a formában, azaz a honlapon, de rájuk is fel fogjuk hívni a figyelmet a lapban és a Facebook oldalon.