Bevezetés

Nem tudom ki kezdeményezte, én Netye Mihálytól hallottam, hogy szervezzünk kiállítást a Mátyás utcában, ahol bemutatjuk tagjaink alkotásait. A Mini Galéria nem arra lett volna hivatott, hogy versenyeztesse az alkotókat, hanem arra, hogy bemutassa a műveket, lemosva ezzel a lélekről a mindennapok porát. (Pablo Picasso után szabadon.) Az ötletet nem követhette tett, mert a járványhelyzet miatt a Szövetség korlátozta a Mátyás utca használatát és leállította a központi, csoportos rendezvények szervezését. Így került sor arra, hogy az időközben elindított Facebook oldalon meghirdettem a Galéria virtuális változatát annak érdekében, hogy az összetartozás érzése fennmaradjon, a művészet szépsége, ha korlátozottan és másként is, de érvényesüljön. A felhívásra 7 társunk jelentkezett. Köszönet érte. A portré-riport sorozattal a „bátrakat”, az alkotókat mutatom be, névsor szerinti sorrendben. A cikk elsődlegesen a „Mi lapunk” számára íródott, de terjedelme meghaladta a rendelkezésre álló lehetőséget, így a lap szerkesztőjével egyetértésben a honlapot választottuk a megjelenés helyéül úgy, hogy beharangozzuk mind a Facebook oldalon, mind a lapunkban. A kérdéseket én (Horváth Attila, rövidítve HA) teszem fel, melyre az alkotók igyekeznek röviden válaszolni.

A második „portré”

Gelsei Márta Katalinról (Jaksi Márta) (JM)

HA: Hol dolgoztál a szervezetben?

JM: Egerben dolgoztam 23 évig az APEH-nál, revizor voltam a Társas Vállalkozások Ellenőrzési Osztályán. Megbecsülték a munkámat, több kitüntetést kaptam.

HA: Mikor mentél nyugdíjba?

JM: 40 éves szolgálat után mentem nyugdíjba 2011-ben.

HA: Tagja vagy-e valamelyik klubnak?

JM: Az egri Nyugdíjas Klubnak vagyok a tagja.

HA: Van a Szövetségben megbízatásod?

JM: Külön megbízatásom ugyan nincsen a klubban, de pl. a keresztrejtvény fejtő versenyre a feladatokat én állítottam össze. Anno még a szakmai napokon én készítettem több fejtörőt. Kedves kolléganőmmel indítottuk a napot egy parti tánccal, amit a végén kérték, hogy ismét táncoljunk el.

HA: Van-e egyéb civil tevékenységed?

JM: Igen, a Vöröskeresztnek is tagja vagyok.

HA: Milyen hobbijaid vannak? Miért azok?

JM: Nagyon sok hobbim van…. Már kb. 20 éve varrok gobelineket. Sokat ajándékba adok szeretteimnek. Már csak festményeket varrok és tűgobelint Van olyan munkám, mint Monet tavirózsái, amit 8 hónapon keresztül napi 8 órában varrtam 128 színnel, mert szeretem a kihívásokat. Most Szamosközi Antal pipacsos képét varrom, hasonló feladat lesz.

Másik hobbim a festészet. Mindig szerettem volna festeni. Elmentem néhány festő iskolába. Megtanultam az akrilfestést, és már én is festek.

Ezen kívül még nagyon sok hobbim van. Szeretem és imádom a virágokat, az egész kertem tele van virággal. Imádok horgászni, megfogom, megpucolom, megsütöm, de csak annyit, amennyi kell, a többit visszaengedem.

HA: A családban, ismerőseid körében van-e a hobbijaidnak előzménye, van-e követője?

JM: Nagyon nagy szerencsém volt, mert művészek között élhettem felnőtt életemet. Fiam, menyem is művészek. A volt férjem is művész és sok mindent láttam Tőle. Igaz, hogy amikor ő festett, én nem tudtam arra figyelni. Tanultam, építkeztünk, két kicsi fiam kisiskolás volt…. új munkahelyre mentem… sokat kellett tanulnom.

HA: Miként szereztél tudomást a Mini Galériáról?

JM: Csehné Gizikétől szereztem tudomást a Mini Galériáról. Akkor ezzel nem tudtam foglalkozni, ő nevezett be engem is.

HA: Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel benne?

JM: Mert bíztam benne, hogy a munkáim, tetszenek másoknak is.

HA: Az elismerések ösztönöztek-e a további alkotásokra?

JM: Boldog voltam, hogy a beküldött munkák sikert arattak, természetesen ez további erőt, érzelmi többletet ad a továbbiakhoz.

HA: Jó ötlet a virtuális galéria?

JM: Ebben a mai helyzetben szerintem nagyon nagyszerű volt ilyen formában megrendezni a Mini Galériát.

HA: Hova kerülnek műveid?

JM: Műveimet a falaimat díszítik és elajándékozom. Ha jönnek hozzám, és valaki azt mondja, hogy neki tetszik valamelyik képem, annyit mondok, akkor vedd le a falról, ez a Tiéd.

HA: Részt vennél-e egy következő galériában?

JM: Nagyon szívesen részt vennék egy következő galériában, és nagyon szeretném látni nagyon sokak műveit, alkotásait, mert hiszem, hogy sokkal többen vagyunk azok, akik alkotunk valamit.

HA: Köszönöm, hogy válaszaiddal bemutatkoztál a honlap olvasóinak. Kívánom, hogy munkáid továbbra is szerezzenek neked és nekünk is örömet.

JM: Még annyit szeretnék elmondani, hogy van egy 4 és egy 8 éves unokám. Mondanom sem kell, hogy imádottaim, és őket is nagyon sok mindenre tanítom. Szerencséjük van, mert minden felmenőjük alkotó, és víz mellett laknak, így minden szépet és jót tanulhatnak.

Lejegyezte Horváth Attila

Rövidesen folytatom a többi alkotó bemutatását, őket is ebben a formában, azaz a honlapon, de rájuk is fel fogjuk hívni a figyelmet a lapban és a Facebook oldalon.