A középkori királyi konyhákban a piték sósan és édesen is nagyon népszerűek voltak. A töltött tésztát az adott szezon gyümölcseivel, zöldségeivel vagy hússal készítették. Elkészítésük a tésztamíves vagy pástétomsütő feladata volt. A pástétomot tésztába tekerték, így lehetett a tölteléket a kőkemencékben megsütni anélkül, hogy megégett vagy kormos lett volna, és még a kisülő ízletes, sűrű szaftját is lehetett így élvezni. A különféle piték tésztáját gazdagon díszítették, hogy ezzel is kimutassák a házigazda módosságát, a lakoma résztvevői pedig ezt legtöbbször meg sem ették, csak a tölteléket.

Voltak olyan tésztaételek is, amelyek egészben való fogyasztásra készültek, mint például sajtos-gombás pástétomrecept, amely „egy éjszakát állt gombákat” javasol.

Recept a 14. század végi Párizsból származik a „Le Ménagier de Paris”, azaz „A párizsi háztartás” című műből, amiben egy középkorú birtokos ifjú felesége számára írt le recepteket és a háztartás vezetéshez kapcsolódó tanácsokat is.

Én megcsináltam. Nem tettem bele reszelt sajtot, De hagymát pirítottam a gomba alá, és petrezselymet is kevertem bele.

A kakukkfűvel nagyon jó az íze.

A tetejére készítettem két is gombát díszítésnek, meg egy R betűt. Jó lett nagyon!! A reszelt sajt szerintem nem volt akkoriban. Meg a díszítés se nagyon!!

(Aria)