A pécsi adós klub tagjai sokat kirándultak, de most a vírus nálunk is visszaszorította a találkozásokat. Maradtak az emlékek, a milyen jó is volt… Volt már a csapat a Törley Pezsgőgyárban és visszavágytak az akkori kirándulók. Régóta tervezte a klub az ismétlést. A vírushelyzet hozta az ötletet „nekünk is van pezsgőgyárunk”.

Egy szép szeptemberi délutánon gyülekeztünk a Szent István téren, hogy idegenvezetéssel és persze szokásunk szerint a vámos csapatot is meghívva, látogatást tegyünk a Littke Pezsgőgyárban. A túra a látogató központban egy finom fehér száraz pezsgővel indult, majd felöltve a védőfelszerelést (sisak, szájmaszk, védőszemüveg, láthatósági mellény), elindultunk, hogy a Pécs alatt meghúzódó 50 km hosszúságú földalatti pincesorból, felfedezzük azt a 2 km-t (no nem az egészet), ami a pezsgőgyár tulajdona. A pezsgőgyárat 1859-ben Littke Lőrinc alapította, ez volt a mai magyar terület második legkorábbi pezsgőgyára. A pincerendszer 12 méter mélységig, 5 szinten húzódik, amelyből 4 szintet használnak. Az átlaghőmérséklet 12-14 fok. Kisméretű égetett téglával kirakott hatalmas méretű boltívek alatt haladtunk, melyen vastagon látszott a bort érlelő nemes penész. Másfél literes üres palackokból épített oldalfal mellett haladtunk el, ahol az volt a feladat, hogy számoljuk ki hány darab üveget tárolnak itt. A barik-hordok a különleges borok érlelésére szolgálnak. Az egyik oldalágban megcsodálhattunk egy 200 hektoliteres fahordót is. Jelenleg itt a pezsgőmanufaktúrában tradicionális eljárással készítik a pezsgőt. Másfél literes palackokban több évig is kimáglyázva áll az érlelés fázisa alatt az erjedő pezsgő. A máglyákból a fokozott erjedés miatt kirobbant palackokat üres helyek jelzik. Itt volt szükség a védőszemüvegre, de szerencsére látogatásunkkor nem robbant. Az erjedési folyamat alatt forgatják majd fagyasztásos seprőtelenítés és a palackok után töltése következik. Láttunk kupakoló szerkezetet és épített cementkádakat, amelyek üvegcsempés béléssel készültek, és több mint 8.000 hektoliter alapbor tárolására alkalmasak. Méretük egyenként 187-380 hektoliter között van. Jelenleg nem használják. A pincelátogatás után visszatértünk a látogatóközpontba, ahol újabb pohár rosé pezsgő várt és pogácsa. Azután megkóstoltuk a kft által forgalmazott egyik vörös bort. Bár a Pécs környéki szőlőkre (tükék) épült kezdetben a gyártás, ma a zalai borvidék jó minőségű száraz bora az alapanyag.

Akinek kedve volt még betért az épületben lévő shopba, hogy vásároljon, illetve megtekintse a kínálatot. Jól sikerült délután volt, a folytatás Badacsonyban a vámos kollégák szervezésében…

Katona Erika

Baranya Megyei (Pécsi) Adóügyi Klub

Képgaléria pdf (letölthető)